Нивото на река Дунав ще се покачва в българо-румънския участък

...
Нивото на река Дунав ще се покачва в българо-румънския участък
Коментари Харесай

Нивото на река Дунав ще се покачва и в идните дни

Нивото на река Дунав ще се повишава в българо-румънския сектор и в идните дни, само че към този момент заплаха няма. Това заяви изпълнителният шеф на Изпълнителната организация за изследване и поддържане на река Дунав /ИАППД/ в Русе Павлин Цонев.

Опасно високи води на Дунав при Лом и Видин, вкарват непрекъснато наблюдаване

Той изясни, че високите водни стоежи са присъщи за сезона. Причина за това са топенето на снеговете в алпийската част на водосбора на реката, както и преваляванията от дъжд в междинната част на Дунав. Нивото в българския сектор зависи от притоците Тиса, Драва, Сава и Велика Морава, които са пълноводни. Отделно, водостокът се контролира и от шлюзовите комплекси " Желзни врата-1 " и " Железни врата-2 ". По думите на Цонев през вчерашния ден от там е било изпуснато огромно количество вода- към 70 см воден дирек, като през днешния ден то е доста по-малко.

Цонев изясни, че равнището не езерото в " Железни врата-1 " сега е пет метра под естественото. Това значи, че комплексът е подготвен да поеме нови водни количества, които идват от унгарската част.

По думите му прогнозата е, че ще има краткотрайно повишаване на равнището в нашия сектор до началото на идната седмица, след което се чака то да се задържи.

Нивото на река Дунав при Русе през днешния ден е 640 см по отношение на условната кота " нула ". За идващите два дни прогнозата е то да се повиши с още 62 см и да доближи 702 сантиметра. Според шефа на общинската дирекция " Управление при рецесии " в Русе Спасимир Димитров тогава ще бъде оповестена първа степен " Повишено внимание ". Тя се вкарва, когато равнището на реката е в границите сред 680 и 750 сантиметра. Втора степен - непрекъснато наблюдаване, се афишира сред 750 и 800 см, а третата, която е за заплаха от приливане - при над 800 сантиметра. Критичното равнище за Русе е 881 см, само че и тогава опасност за урбанизираната територия на града няма.
Източник: novinite.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР