Нивото на река Дунав ще се покачва в българо-румънския участък

...
Нивото на река Дунав ще се покачва в българо-румънския участък
Коментари Харесай

Нивото на река Дунав ще се покачва и в идните дни, но засега опасност няма

Нивото на река Дунав ще се повишава в българо-румънския сектор и в идните дни, само че към този момент заплаха няма. Това заяви изпълнителният шеф на Изпълнителната организация за изследване и поддържане на река Дунав /ИАППД/ в Русе Павлин Цонев, представен от Българска телеграфна агенция.

Той изясни, че високите водни стоежи са присъщи за сезона. Причина за това са топенето на снеговете в алпийската част на водосбора на реката, както и преваляванията от дъжд в междинната част на Дунав. Нивото в българския сектор зависи от притоците Тиса, Драва, Сава и Велика Морава, които са пълноводни. Отделно, водостокът се контролира и от шлюзовите комплекси " Желзни врата-1 " и " Железни врата-2 ". По думите на Цонев през вчерашния ден от там е било изпуснато огромно количество вода- към 70 см воден дирек, като през днешния ден то е доста по-малко.

Цонев изясни, че равнището не езерото в " Железни врата-1 " сега е пет метра под естественото. Това значи, че комплексът е подготвен да поеме нови водни количества, които идват от унгарската част.

По думите му прогнозата е, че ще има краткотрайно повишаване на равнището в нашия сектор до началото на идната седмица, след което се чака то да се задържи.

ИАППД прави измервания на всеки 15 минути. Цонев изясни, че до края на годината следва системата за наблюдаване да бъде допълнена с още 10 автоматизирани станции. Това ще помогне да се изготвят петдневни прогнози за водните стоежи, а освен за интервал от два дни, както е в този момент.

Нивото на река Дунав при Русе през днешния ден е 640 см по отношение на условната кота " нула ". За идващите два дни прогнозата е то да се повиши с още 62 см и да доближи 702 сантиметра. Според шефа на общинската дирекция " Управление при рецесии " в Русе Спасимир Димитров тогава ще бъде оповестена първа степен " Повишено внимание ". Тя се вкарва, когато равнището на реката е в границите сред 680 и 750 сантиметра. Втора степен - непрекъснато наблюдаване, се афишира сред 750 и 800 см, а третата, която е за заплаха от приливане - при над 800 сантиметра. Критичното равнище за Русе е 881 см, само че и тогава опасност за урбанизираната територия на града няма. /БТА
Източник: dnesplus.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР