Нивото на раждаемостта в Китай е спаднало до най-ниското си

...
Нивото на раждаемостта в Китай е спаднало до най-ниското си
Коментари Харесай

Китай отбеляза най-ниска раждаемост от 70 години насам

Нивото на раждаемостта в Китай е спаднало до най-ниското си равнище от основаването на Китайската национална република преди 70 години, макар премахването на " политиката за едно дете ". Коефициентът на раждаемост е 10.48 на хиляда през 2019 година - най-ниският от 1949 година, заяви Националното статистическо бюро, представено от международните организации. Броят на бебетата, родени през 2019 година, спадна с 580 000 до 14.65 милиона.

Раждаемостта в страната понижава от години и това е предизвикателство пред втората най-голяма стопанска система в света. Въпреки намаляването на раждаемостта, популацията на Китай доближи 1.4 милиарда през 2019 година, заяви статистическото бюро.

През 1979 година китайското държавно управление вкара общонационална " политика за едно дете " за закъснение на растежа на популацията. Семействата, нарушили правилото бяха изправени пред санкции, загуба на работа и от време на време насилствени аборти.

Но политиката е упреквана за тежкия дисбаланс сред половете - мъжете към момента са с 30 млн. повече от дамите, сочат данните за 2019 година

През 2015 година държавното управление приключи " политиката за едно дете " и разреши на двойките да имат две деца, само че промяната не съумя да обърне спадащата раждаемост в страната.
Източник: mediapool.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА



Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР