Нивото на програмата за саниране на жилищни сгради ще се

...
Нивото на програмата за саниране на жилищни сгради ще се
Коментари Харесай

Архитект: Самоучастието на собствениците подобрява програмата за саниране

Нивото на програмата за саниране на жилищни здания ще се усъвършенства при самоучастие на притежателите на жилища . Идеята на страната да рестартира националната стратегия за саниране, само че по разнообразни правила, е " миг на отрезвяване ". Това съобщи пред БНР проектант Петър Киряков от районната гилдия на Камарата на архитектите в Стара Загора.

Според него самоучастието ще увеличи условията към осъществяването.

" Повишаването на енергийната успеваемост е значима задача. Но методът, по който се потегли, облагодетелства тези, които са били в програмата, за сметка на тези, които не са в програмата ", съобщи архитектът от Стара Загора.

Още в самото начало беше ясно на всички, че трябваше да има различен вид на тази стратегия, да се одобри формула, допустима за всички ", разяснява той в предаването " Нещо повече ".

Националната стратегия за саниране на старите панелни жилища с пари от държавния бюджет беше подложена на критика като " несправедлива ". Основната причина е, че се осъществя по стандарти, отхвърлени към този момент от Европейския съюз - с евтини и некачествени материали . Другата причина - всички данъкоплатци заплащат за ремонта на жилищата на най-малък брой жители .

Въпреки това министър председателят Бойко Борисов даде обещание да се потърси нов и обективен метод за реализирането на плановете за възстановяване на енергийната успеваемост на многофамилните жилища.

" Ако би трябвало да бъде напълно обективна, то тази стратегия би трябвало да обхване всички жилища ", добави арх. Киряков.
 Уличиха още 11 компании за картел при санирането
Уличиха още 11 компании за картел при санирането

Участвали в Националната стратегия за енергийна успеваемост

Според него " в прочут степен нещата са политизирани, което е зле за този развой, по тази причина би трябвало да се гледа експертно на програмата ".

По-рано през днешния ден от Министерството на районното развиване и благоустройството оповестиха, че за четирите години на Националната стратегия са санирани близо 2000 здания за към 2 милиарда лв..

Депутатът от Българска социалистическа партия Манол Генов разяснява, че в последната права преди евроизборите министър председателят извадил като гълъбче от ръкава тематиката за безплатното саниране.
 Разбиха група компании, печелили публични поръчки за саниране, само че укрили Данък добавена стойност
Разбиха група компании, печелили публични поръчки за саниране, само че укрили Данък добавена стойност

Иззети са над 720 000 лв. и 120 турски златни лири
Източник: news.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР