Нивото на потребление на природен газ в европейските държави (ЕС

...
Нивото на потребление на природен газ в европейските държави (ЕС
Коментари Харесай

Делът на „Газпром“ в потреблението на европейските държави е нараснал до 36,7 % в края на 2018 г.


Нивото на ползване на природен газ в европейските страни (ЕС 28 като се изключи Естония, Латвия и Литва), Албания, Босна и Херцеговина, Македония, Норвегия, Сърбия, Швейцария и Турция) по предварителните данни за 2018 година е намалял спрямо 2017 година д 19,3 милиарда куб м, или с 3,4 % - до 549,5 милиарда куб м.

Както написа шефът на ръководството за ценообразуване към „ Газпром износ “ Сергей Комлев в корпоративното издание на „ Газпром “, това намаляване се случва за пръв път след три години непрестанен растеж, а главната причина е „ Всемогъщият фактор – време “.

Използването на газа като гориво за електроцентралите не е оказало значително въздействие върху общото ползване на природен газ, като се е нараснало общо с 0,9 милиарда куб м, или с 0,6 %, при понижаване на потреблението на газ в други браншове с 4,9 %. Основни аргументи за стагнацията при търсенето на природния газ при търсенето в енергийния бранш е растежът на производството от водноелектрическите централи, АЕЦ и вятърните електроцентрали, написа специалистът.

Повишаването на европейските цени на излъчванията от СО2 през предходната година е повишило конкурентоспособността на газовите мощности спрямо тези от въглища. Забавянето на темповете на икономическия растеж е станало причина за понижаване на търсенето на газ главно в Турция, която е понижила потреблението на съветски газ от 29 до 24 милиарда куб м.

Като важен фактор от позиция на салдото при търсенето и предлагането на газ на европейския пазар през 2018 година се посоча динамичността на нагнетяване на природен газ в подземните газохранилища. В интервала април – октомври 2018 година в подземните газохранилища са били нагнетени 74,9 милиарда куб м при 68,1 милиарда куб м газ година по-рано. Интензивното нагнетяване на газ в хранилищата през първото до третото тримесечия на предходната година при спад на вътрешният рандеман (минус 9,9 милиарда куб м, или минус 3,7 %) е довело до растеж на нуждата от импорт (+ 14 милиарда куб м, или +4,5 %). Чистият импорт за годината, поради такива спомагателни моменти като реверса за Украйна и реекспорта на LNG, повишаването за Европа е с 15,6 милиарда куб м (+5,3 %), съставлявайки 222,9 милиарда куб м. Според данните от 2018 година в подземните газохранилища са били нагнетени с 5,6 милиарда куб м повече, спрямо тегленето.

„ Сред експортьорите на тръбопроводен газ, растеж на доставките ема единствено при ПАО „ Газпром “. Увеличението на доставките е до рекордното равнище от 201,8 милиарда куб м, или +3,8 %. Големите европейски производители (Норвегия, Англия и Нидерландия) са понижили доставките за Европа с 4,3 милиарда куб м, с 1,3 милиарда куб м и с 2,6 милиарда куб м надлежно “, акцентира Комлев.

До края на предходната година, делът на „ Газпром “ в потреблението на европейските страни (извън ОНД) е достигнало 36,7 % (плюс 2,5 п.п.), при вноса за чужбина се е нараснал до 67,1 % (+3,4 п.п). При потреблението на газ в Европейски Съюз делът е повишен до 35,6 % (+ 2,8 п.п), като делът на вноса за Европейска комисия e достигнал до 46,3 % (+ 2,5 п.п), написа още Комлев.
Източник: 3e-news.net

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР