Нивото на монтанския язовир ”Огоста” спадна до най-ниските стойности от

...
Нивото на монтанския язовир ”Огоста” спадна до най-ниските стойности от
Коментари Харесай

Язовир Огоста спадна до критичен обем

Нивото на монтанския язовир ”Огоста” спадна до най-ниските стойности от завиряването през 1987 година, оповестиха от “Напоителни системи”. Основна причина за маловодието е сушата през последните месеци и неналичието на превалявания при започване на зимата, изясни пред Радио Видин шефът на Напоителни системи ЕАД клон Мизия, Гриша Босашки.
"Водата от язовира се употребява единствено за напояване, промишлени потребности и енергетика. По принцип при снеготопене и дъждове в него влизаше доста вода. Тази година е друго. Язовирът в никакъв случай не е бил на такива точки, каквито е в момента- допустимо най-ниското равнище, което е било от цялото битие на този язовир. "
Язовир "Огоста " е четвъртият по повърхност и втори по размер неестествен водоем в страната. Събира водите на реките Огоста, Бързия и Златица и се намира на 600 метра югозападно от крайните квартали на Монтана. Строителството му трае 20 години и приключва през 1986 година. Открит е тържествено на 23 септември 1987 година Под водите му остават две села, чиито поданици са изселени в Монтана и Берковица.
Освен "Огоста ", в региона има и още един язовир, от значимите за сдружението. Той също се намира в сериозно положение, добави Гриша Босашки.
"Язовир "Върбешница " е дребен. Намира се покрай Враца. Неговият размер е 2 млн.куб. м. Към днешна дата е с невисок размер също ", добави Босашки.
Източник: bulnews.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР