Нивото на интензивност на епидемичния процес на грип и остри

...
Нивото на интензивност на епидемичния процес на грип и остри
Коментари Харесай

Как да предпазим себе си и околните при грип

Нивото на активност на епидемиологичния развой на грип и остри респираторни болести в България продължава да нараства последователно. В седмицата 26.11.2018-03.12.2018 година общата заболяемост е 118,3 души на 10 000 индивида. Сред следените общо 381 400 лица от всички възрастови групи са регистрирани 4 512 случая на остри респираторни болести. 4 071 са били случаите през миналата седмица. Очаквано с най-висока заболяемост е възрастовата група 0 - 4 година, следвана от възрастовата група 5 - 14 година, оповестиха от Министерство на здравеопазването.
Първите позитивни проби за грип от началото на сезона са получени през миналата седмица. Доказани са 3 грипни вируса A (H1N1) и един грипен вирус A (H3N2).
През идващите няколко седмици броят на болните последователно ще се усилва. Очакванията на здравните управляващи е през януари и началото на февруари да настъпи и пик на грипните болести.
Характерно за грипа е ненадейно настинка, висока температура, общо неразположение, болки в мускулите и ставите. Периодът от заразяването до появяването на първите признаци е приблизително 2 до 5 дни. Заразяването става по въздушно-капков път – посредством кихане и кашляне, само че вирусите са устойчиви във външната среда и могат да преживеят няколко часа върху повърхности и запрашена среда. Честото миене на ръцете и положителното проветряване понижава опцията за заразяване от близките предмети и повърхности.
Най-честите затруднения при грипа са остри вирусни бронхопневмонии, сложни за диагностика и за лекуване, както и синуити, отити, миокардити и други Най-уязвими за развиването на затруднения са дребните деца и възрастните с хронични болести.
Използването на антибиотици при вирусно заболяване, неусложнено с бактериална зараза, е ненужно и с нищо не оказва помощ на организма. Антибиотик може да се приема единствено след преценка от лекуващия доктор, спазвайки типа, дозата и продължителността на изписания препарат.
По данни на Европейския център за предварителна защита и надзор на болесттите в Стокхолм към сегашния миг интензивността на сезонния грипен вирус в Европейския район на Световната здравна организация е ниска. Грипни вируси се изолират спорадично от лица с респираторни болести, потърсили здравна помощ, като и двата вида грипни вируси А и В се откриват съвсем по равно. Типично за този интервал на грипния сезон, заболяемостта и смъртността от грип са ниски.
Важно е да знаем по какъв начин да предпазим близките, в случай че имаме признаци. За задачата:
Избягвайте непосредствен контакт с заболели лица. Избягвайте местата с доста хора и всеобщите мероприятия
Ако сте болен, стойте на безвредно разстояние от другите, с цел да ги предпазите от заболяване. Избягвайте потреблението на публичния превоз при опция.
Използвайте хирургическа маска, в случай че имате такава опция.
При заболяване останете у дома, не ходете на работа или учебно заведение и не излизайте по други аргументи.
Измивайте постоянно ръцете си със сапун и вода, изключително след кихане и кашлица.
Покривайте устата и носа си с ръка или кърпичка за еднократна приложимост при кашлица и кихане.
При липса на условия за миене на ръцете използвайте влажни хигиенични кърпички за ръце.
­Почиствайте твърдите повърхности като дръжки на порти, телефони и други постоянно с елементарен почистващ препарат.
При липса на затруднения грипът се лекува в домашни условия с лекарства, които облекчават признаците, и задоволително количество течности.
Не прибягвайте до самолечение. Потърсете здравна помощ при първите признаци.
Източник: actualno.com

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР