Нивото на Дунав при Лом мина 750 см и със

...
Нивото на Дунав при Лом мина 750 см и със
Коментари Харесай

В Лом обявиха втора степен на опасност, Дунав премина 750 см

Нивото на Дунав при Лом мина 750 см и със заповед на кмета Пенка Пенкова бе въведена втора степен „ Денонощно наблюдаване “ от Общинския проект за отбрана при бедствия и повреди. Денонощното наблюдаване на реката се прави на пет поста, ситуирани на дигите в региона на селата Орсоя, Станево-Долни Цибър, и в региона на ломското пристанище.
Засега няма заплаха водата да навлезе в града, няма и наводнени сектори. Прогнозите обаче са равнището на Дунав да продължи да се повишава през околните дни и в случай че се наложи, ще бъде въведена трета степен „ Опасност от преливане “, при равнище на река Дунав от 850 см и в региона на жп-линията на пристанището се построява предпазен земен насип. От Община Лом имат подготвеност с над 50 тона пясък и задоволително чували, с цел да реагират при сериозна обстановка. Прогнозата е равнището на реката да продължи да се повишава.
От общината напомнят, че напролет на 2006 година Дунав доближи рекордните 985 см при Лом. Реката заля крайбрежната зона, под водата останаха митницата, два хотела, жилищни и административни здания, а пристанището прекрати работа за повече от месец. Централната градска част на Лом бе избавена от наводняване с помощта на незабавно построените четири насипни насипи в региона на пристанището, откъдето водата би могла да нахлуе в центъра на града.
През 2010 година Дунав още веднъж преля, равнището стигна 870 см и наводни част от Дунавския парк и пристанищния комплекс, само че реката се укроти и не се стигна до опасност от наводняване на града.
За подсилване на свлачищната крайречна градска зона и възобновяване на българска територия, през декември 2008 година стартира построяването на 800-метрова кейова стена в сектора от митницата до „ Морска администрация “,  която дефинитивно бе приключена през лятото на 2011 г.
Източник: actualno.com

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР