Нивото на безработицата в Гърция остава твърдо над 20%, но

Нивото на безработицата в Гърция остава твърдо над 20%, но ...

Парадокс в Гърция - над 20% безработица, а фирмите не могат да си намерят служители.


Нивото на безработицата в Гърция остава твърдо над 20%, но в същото време работодателите в страната признават, че не успяват да намерят достатъчно служители. По-конкретно шест от десет компании твърдят, че изпитват затруднения в подбора на кадри, показва анализ на консултантската фирма ManpowerGroup.

Делът от 61% на работодателите, които не могат да се справят с дефицита на кандидати, е най-високото такова ниво за последното десетилетие. Нещо повече, то е с 16% по-високо от средното ниво в глобален мащаб, което е 45 на сто, пише Kathimerini.

10-те професии, при които липсват най-много работници в България
10-те професии, при които липсват най-много работници в България

68% от работодателите имат затруднения в намирането на кадри, става ясно от изследване

Експертите от Manpower, както и тези от местната Фондация за икономически и индустриални изследвания, са на мнение, че основната причина за това е разминаването между образованието на гърците и изискванията на пазара на труда към кандидатите.

Именно заради това и 27% от компаниите признават, че не могат да намерят хора с необходимите за тях знания и умения. Сред другите пречки е нереалистичното очакване на кандидатите към заплащането.

Тази тенденция обаче не е нещо ново. За девета поредна година бизнесът в южната ни съседка посочва като свой най-голям проблем трудностите за запълване на свободните работни места. Недостигът на служители е най-остър при професии като продавачи и техници.

Гърция има достатъчно излишък, за да спре новото орязване на пенсиите от 2019-а
Гърция има достатъчно излишък, за да спре новото орязване на пенсиите от 2019-а

Правителството ще разгледа тази възможност след 20 август

Източник: money.bg