Нивото на безработица в Турция се повиши до 13,5% през

...
Нивото на безработица в Турция се повиши до 13,5% през
Коментари Харесай

Безработицата в Турция - най-високата от 9 години

Нивото на безработица в Турция се увеличи до 13,5% през ноември-януари - най-високото равнище за девет години, демонстрират формалните данни в петък. Това е ново доказателство за отрицателното влияние на миналогодишната валутна рецесия, разяснява Reuters.

Икономиката на страната се е свила по-рязко от предстоящото - с 3% през четвъртото тримесечие на 2018 година Това е най-лошото ѝ показване от съвсем едно десетилетие, което демонстрира, че спадът на лирата предходната година с близо 30% е спомогнал за изпадане на стопанската система в криза.

Броят на записаните безработни скочи до 4,3 милиона през трите месеца до януари, което е растеж от над един милион от година по-рано, когато процентът на безработните доближи 12,7 %, демонстрират данните от турския статистически институт.

През последните три месеца на 2018 година безработицата е била 12,3%.

През февруари държавното управление и Съюзът на камарите и стоковите тържища започнаха акция за увеличение на заетостта, която съгласно тях ще обезпечи работни места за 2,5 милиона души.

И президентът Реджеп Таип Ердоган, и неговият син-финансовият министър Берат Албайрак декларират, че Турция е минала през най-тежките стопански проблеми.

Неселскостопанската безработица през интервала ноември-януари е 15,6%, демонстрират данните, по отношение на 14,3% през октомври-декември.
 Лошите вести за турската стопанска система не стопират
Лошите вести за турската стопанска система не стопират

Производството продължава свиването си
Източник: money.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР