Нивото на безработица в Ирландия е намаляла до 5,4% през

...
Нивото на безработица в Ирландия е намаляла до 5,4% през
Коментари Харесай

Ирландската безработица най-ниска от 11 години

Нивото на безработица в Ирландия е намаляла до 5,4% през март. Данните на Централната статистическа работа демонстрират, че равнището на безработица е спаднало до най-ниското от 11 години.

През февруари равнището на безработица беше 5,6% през тази година и надлежно 5,8% за миналата. Това е забележителен спад след пика на финансовата рецесия от 16% през 2012 година, когато Ирландия беше на средата на осъществяването на тригодишен интернационален избавителен проект. Миналата година имаше краткотраен спад на стойностите до 5,1%, само че варираше при редица тримесечни проверки.

Според Централната статистическа работа, броят на сезонно безработните лица възлиза на 131 300 през март, което е с 6200 по-малко спрямо март предходната година. Днешните данни разкриват, че равнището на безработица при мъжете е 5,4% през март, което е с 5,9% по-ниско от същия месец на предходната година, до момента в който безработицата при дамите е 5,5% по отношение на 5,7% миналата година. Коефициентът на сезонна безработица измежду младежите в Ирландия през предишния месец е бил 13,4%, което демонстрира спад от 13,8% по отношение на февруари месец.

Настоящият коефициент на безработица е съвсем два и половина процентни пункта под сегашната междинна стойност за еврозоната от 7,8%, заяви RTÉ. През четвъртото тримесечие на 2018 година заетостта се е нараснала в 10 от 14-те стопански бранша. Най-високи са темповете на повишаване в администрацията и обслужващите действия като равнището на претовареност се усилва с 12.6%, а заетите в строителството са със 7.9% повече.

"57% от повишаването на заетостта през миналата година идва от не-ирландски жители, като съвсем половината от тях са от страни отвън Европейски Съюз. Ако наклонността на безработица продължи, тогава вътрешната миграция ще се трансформира във все по-голям източник на гении за допълнение на вътрешното предложение на работна ръка ", разяснява икономистът от световния уебсайт за търсене на работа Indeed Адрджан. Той отбелязва също, че ниската безработица и огромното търсене на личен състав от страна на работодателите оказват помощ за постоянното повишаване на заплащането. Ръстът на заплатите в Ирландия се форсира до към 4% годишно.
Източник: banker.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР