Нивата в язовирите, снабдяващи града, спаднаха до 43,51%Истанбул, най-населеният град

...
Нивата в язовирите, снабдяващи града, спаднаха до 43,51%Истанбул, най-населеният град
Коментари Харесай

Истанбул скоро може да се сблъска с недостиг на вода

Нивата в язовирите, снабдяващи града, спаднаха до 43,51%

Истанбул, най-населеният град в Турция, скоро може да се сблъска с дефицит на вода, предизвестяват специалистите, представени от БГНЕС.

Нивата в язовирите, снабдяващи града, спаднаха до 43,51% на 23 октомври и плануваната липса на превалявания през идващите месеци може да наложи предприемането на ограничения за икономисване на вода. Градът е изправен пред изсъхнал интервал, макар някои невиждани превалявания по-рано през сезона.

Адил Тек, ръководителят на лабораторията по метеорология в обсерваторията Кандили, споделя, че следва още един изсъхнал интервал.

„ Що се отнася до настоящите данни за водата, този изсъхнал интервал може да повлияе на водоснабдяването на Истанбул. Сегашните водни равнища понижават с 1% на всеки четири дни. Без превалявания през идващите дни и месеци Истанбул има потенциал за водоснабдяване единствено за 176 дни. Би било добре, в случай че се предприеме мярка за икономисване на вода ”, сподели той пред организация „ Демирьорен ”.

Tek добави, че преваляванията са намалели през последните месеци и са паднали под междинното равнище.

„ Например, междинният дъжд през септември, който нормално е 68 литра на квадратен метър, спадна до едвам 7 литра. През октомври междинните превалявания спаднаха от нормалните 60 литра на квадратен метър до единствено 40 ”, сподели той.

„ Имаме естествена прогноза за преваляванията до април, само че като се имат поради данните за шестте месеца, преваляванията евентуално ще бъдат под междинното равнище ”, предизвести той.

Той добави, че чакат „ хладна, само че суха зима ”. „ Трябва да пестим вода. Проблемите с водата може да са главен проблем през идващото лято ”, сподели Tek.

Данните от Истанбулската администрация за водоснабдяване и канализация демонстрират, че язовирът „ Елмали ” на азиатската страна на Истанбул е с най-високото водно равнище измежду 10-те язовира, снабдяващи града, 69,85%. Нивата на водата в други язовири се двоумят към 50%. / Нова тв

Следете PETEL.BG всяка минута 24 часа в денонощието последните вести - такива, каквито са, от Света, България и Варна!

Изпращайте вашите фотоси на [email protected] когато и да е на дежурния редактор!

За реклама виж - https://petel.bg/advertising-rates.html
--> --> --> --> ``
рекламаКоментариКоментирай посредством FacebookЗа да пишете мнения, апелирам регистрирайте се за секунди ТУКНапиши коментарИме:Коментар: Източник: petel.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР