Нивата на въглероден двуокис също са продължили да се повишаватНивата

...
Нивата на въглероден двуокис също са продължили да се повишаватНивата
Коментари Харесай

Рекордно повишение на нивата на метан в атмосферата през 2021 година

Нивата на въглероден двуокис също са траяли да се покачват

Нивата на метан в атмосферата са се повишили рекордно през 2021 година по данни на американското Национално ръководство по проучване на океаните и атмосферата, което предизвестява, че би трябвало да бъдат понижени излъчванията на този парников газ, съобщи Агенция Франс Прес.

"Нашите данни демонстрират, че световните излъчвания не престават бързо да се развиват в неверна посока ", съобщи Рик Спинрад, шеф на Управлението. Метанът е вторият източник на световно стопляне след въглеродния двуокис. Той се задържа в атмосферата по-кратко (около 10 години), в сравнение с въглеродния двуокис, само че затоплящата му мощ е доста по-голяма.

Учените считат, че 30% от излъчванията на метан са свързани със бранша на изкопаемите горива.

Според Национално ръководство по проучване на океаните и атмосферата през 2021 година нарастването на равнищата на метан в атмосферата е било 17 елементи на милиард, което е най-голямото годишно нарастване, записано от началото на измерванията през 1983 година През 2020 година нарастването е с рекордните тогава 15 елементи на милиард.

Миналата година равнищата на метан в атмосферата са достигнали 1 895 елементи на милиард.

Емисиите на въглероден двуокис също не престават да се усилват с повече от 2 елементи на милиард по отношение на предходната година, което се случва за десета поредна година.

"Намаляването на излъчванията на метан е значим инструмент, който можем да използваме в този момент, с цел да понижим последствията от изменението на климата в кратковременен проект ", сподели Спинрад.

В края на февруари Международната организация по енергетика (МАЕ) също прикани за решение на казуса. В годишния ѝ отчет се отбелязва, че излъчванията на метан от секторите на нефта, газа и въглищата са се нараснали с 5 % през 2021 година, само че не са достигнали пика от 2019 година

На конференцията на Организация на обединените нации за климата в Глазгоу предходната година беше стихотворец ангажимент излъчванията на метан да бъдат понижени с 30% до 2030 година Но от петте страни, които изпускат най-вече метан поради активността си с изкопаеми горива - Китай, Русия, Иран, Индия и Съединени американски щати, до момента единствено последната е подписала съглашението.
Източник: dunavmost.com

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР