Нивата на въглероден диоксид (CO2) в атмосферата продължават да растат

...
Нивата на въглероден диоксид (CO2) в атмосферата продължават да растат
Коментари Харесай

Нивата на въглероден диоксид достигнаха до най-високата си точка в човешката история

 Нивата на въглероден диоксид (CO2) в атмосферата не престават да порастват с бързо движение. През 2018 година те са достигнали най-високата си точка в човешката история, оповестява Световната метеорологична организация. Тя разгласява своя годишен отчет, в който регистрира, че равнището на CO2 през 2018 година е достигнало 407,8 елементи на милион.

Учените пресмятат, че последният път, когато в атмосферата е имало сходни равнища на CO2, е бил преди към 3 млн. години. Тогава междинната световна температура е била с към 3 градуса по Целзий по-висока, а равнището на международния океан е било по-високо с 20 метра.

Информацията в отчета е събрана от над 100 станции по света. От тях е взета междинната стойност, като учените регистрират все по-голямо ускоряване на натрупването на нездравословните газове.

" Няма никакви изгледи на закъснение на темпото, още по-малко на понижаване на концентрацията на парникови газове в атмосферата и това е макар всички ограничения на Парижкото съглашение за климата ", разяснява генералният секретар на организацията Петери Таалас.

Увеличават се и равнищата на метан и азотен оксид. Въглеродният диоксид има най-голяма роля за стоплянето, като намалява и pH цената на океаните, което вреди на живота в тях. Учените чакат концентрацията на CO2 да продължи да се усилва всяка година за дълъг интервал от време. Нужно е фрапантно понижаване на нездравословните излъчвания до съвсем нула, с цел да може да стартира стабилизация, споделя Пеп Канадел от Global Carbon Project.
Източник: varna24.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА



Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР