Нивата на одобрение към дейността на министър-председателя и вицепремиерите и

...
Нивата на одобрение към дейността на министър-председателя и вицепремиерите и
Коментари Харесай

"Барометър" с най-нови данни за рейтинга на кабинета и Борисов! Засилва се усещането сред българите, че...

Нивата на утвърждение към активността на министър-председателя и вицепремиерите и министерския съвет като цяло са устойчиви. Това проличава от данните на четири следващи проучвания на „ Барометър България “. Българското държавно управление излъчва непоклатимост. Фактът, че страната ни е поела Европредседателството явно ускорява чувството у българите, че в страната се работи и върви напред.

Доверието в държавното управление се подхранва и от растежа в приходите. Възнагражденията в страната не престават да порастват, като през декември предходната година междинната брутна месечна заплата доближава 1123 лева, което е нарастване от 11% по отношение на същия интервал на 2016 година Това демонстрират данните на Националния статистически институт (НСИ) за четвъртото тримесечие на 2017 година Така междинното чисто месечно заплащане през декември става 875,9 лева Безработицата беше сведена до на практика статическо отчитате, а бизнес субектите се сблъскват с чужд феномен за България - липса на каквато и да е работна ръка.

Неуспешният избор на съмнение към държавното управление, импортиран от Българска социалистическа партия, както и дебатите по него, несъмнено не са повлияли отрицателно на отношението на гласоподавателите към властта. Несбъднатите закани от страна друга опозиционна партия Движение за права и свободи, че Европа нямало да огледа с положително око на присъединяване на националисти във властта, също привнася позитивен акцент към активността на ръководещите.

Към средата на февруари 2018 година 43% от интервюираните декларират, че утвърждават активността на кабинета, с което се резервират равнищата от декември 2017 година, само че е доста повече от одобряващите работата на държавното управление при започване на мандата (месец май 2017 г.).

Министър-председателят Бойко Борисов има утвърждението на 36% - с % повече, съпоставено с последния месец на предходната година.

Вицепремиерите Екатерина Захариева, Валери Симеонов, Красимир Каракачанов и Томислав Дончев получават доверието надлежно на 22%, 13%, 34% и 27% от участниците в анкетата. Сравнено с декември 2017 година се следи спад от 4 пункта в доверието към Екатерина Захариева, с 1% се покачва доверието към Валери Симеонов и с 2% към Красимир Каракачанов, а при Томислав Дончев няма смяна.

По отношение на позицията си дали поддържат или не така наречен Истанбулска спогодба (съответно ГЕРБ и Патриоти), то може да се съобщи, че несъмнено представителите на Обединените патриоти натрупат точки поради твърдата си позиция против ратификацията на документа. Това изяснява и спадът в доверието към вицепремиера Захариева, която е един от най-големите бранители на приемането на Истанбулска спогодба.

" Барометър " отбелязва, че анкетата е направена преди министър-председателят да разгласи, че ГЕРБ отдръпва предлагането си за ратификация на конвенцията от Народното събрание.

При предното си изследване „ Барометър България “ тества настройките към този противоречив документ и данните красноречиво сочат, че обществото ни има дълбоки запаси към приемането на Истанбулската спогодба. Против приемането ѝ се оповестиха 63%.

Като цяло равнищата на доверие в държавното управление сочат, че ръководещата коалиция е постоянна и има добра заварка сред политическите субекти в нея. Повишаването на доверието към заместител министър ръководителя Красимир Каракачанов, който е и боен министър, абсолютно се държи на упоритостта му за промяна в защитата, както и на безапелационната позиция на Патриотите по публично значими тематики като Истанбулската спогодба, втория въжен превоз на курорта Банско и развиването на туризма изобщо, което би довело до основаване на нови работни места и възкръсване на цели райони от страната. Не бива да се не помни, че Каракачанов е единственият политик в кабинета с потвърден на последните президентски избори персонален резултат от близо 600 хиляди гласа.

Вотът на съмнение по тематиката корупция, импортиран от Българска социалистическа партия, не мина в пленарна зала, като бе отритнат от депутатите. Очевидно корупцията, като съображение за настояването на левицата, не бе удачният избор на тематика.

Както отрази в предното си проучване „ Барометър България “, българските жители подреждат корупцията на пето по значимост място като главен въпрос за обществото ни. Българите доста повече ги вълнуват проблеми като приходите, обществените въпроси, проблемите с бюрокрацията и опазването на здравето.
Източник: blitz.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА



Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР