Нивата на кислорода в атмосферата на планетата Марс се променят

...
Нивата на кислорода в атмосферата на планетата Марс се променят
Коментари Харесай

Кислородът на Марс се повишава напролет

Нивата на кислорода в атмосферата на планетата Марс се трансформират по метод, който сега не може да се изясни с известните ни химични процеси. Това настояват учените, работещи с ровъра Curiosity Rover, който се разхожда из Марс и мери разнообразни данни с инструмента, наименуван SAM (Sample Analysis at Mars).
Учените разкрили, че количеството О2 в марсианския въздух напролет и лятото се усилва с до 30%. Моделът, по който става това, остава мистерия, само че учените стартират да проучват вероятни отговори.
Резултатите до момента са основани на шест години проучвания благодарение на Curiosity Rover Transmission Laboratory. Учените мерят сезонните промени в атмосферата директно над кратера Гейл на Марс, където е кацналият роувър. Кратерът Гейл е дълъг 154 км и е основан от конфликт на астероид преди 3,5 до 3,8 милиарда години. 
Марсианската атмосфера е формирана най-вече от въглероден диоксид - 95%, с по-малки дялове от други газове като азот (2.7%), аргон (1.6%), О2 (0,13%) и метан. 
Когато CO2 се изпари в топлите месеци, налягането на въздуха се покачва, аргонът и кислородът се усилват и падат - според от количеството на CO2 във въздуха.
Въпреки това, когато анализирали равнището на О2 във въздуха на кратера, резултатите били изненадващи. Нивата на О2 се повишили повече от предстоящото напролет и лятото, а през зимата се намалили под предстоящото. 
Източник: segabg.com

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР