Нивата на грипните заболявания в национален мащаб не будят големи

...
Нивата на грипните заболявания в национален мащаб не будят големи
Коментари Харесай

Не са тревожни нивата на грипните заболявания, успокоява проф. Кантарджиев

Нивата на грипните болести в народен мащаб не будят огромни паники, съобщи за шефът на Националния център по заразни и паразитни заболявания проф. Тодор Кантарджиев пред БНР.

" В последните седмици на 2020 година хората, които са потърсили лекарска помощ, са два пъти по-малко от хората, които са потърсили за същия интервал предходната година. Очаквам едва епидемиологично разпространяване на грипа през втората половина на януари. Силно разпространяване на грипните вируси през февруари и пик някъде втората половина на февруари " , разясни проф. Кантарджиев.

Той добави, че не са получавали материали за проучване от какъв тип е болестта в Хисаря , където учениците излязоха в грипна почивка. По-думите му по-висока сега е заболеваемостта в областите Ямбол, Хасково и Габрово.

" Областите, в които има най-вече хора със болести, са Ямбол, Хасково, от Северна България е област Габрово , няма нищо, будещо нерешителност и огромни паники ", разясни експертът.

" В Националната референтна лаборатория до в този момент от изпратените материали на лежащо заболели хора, имаме 57 потвърдени случая на грип с генетични способи, с помощта на помощта, която Съединени американски щати ни оказват с реактивите в Центъра по надзор на болесттите в Атланта. Каква е обстановката - от тези 57 потвърдени случая на грип, типизирани за всички и H1, това е пандемичният грип, прочут като свински или калифорнийски, 27 са пандемичен грип. H3 (Канзас) са 22 ", осведоми още проф. Кантарджиев.
Източник: news.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР