Дългът по кредитните карти на американците достигна рекордните $1 трилион

...
Нивата на дълга на американските кредитни карти току-що достигнаха нов,
Коментари Харесай

Нивата на дълга на американските кредитни карти току-що достигнаха нов, но нежелан крайъгълен камък: За първи път в историята те надхвърлиха 1 трилион долара, според данни, публикувани във вторник от Федералната резервна банка на Ню Йорк.

През второто тримесечие балансите по кредитните карти се повишиха с 45 милиарда долара, или близо 4,6%, до 1,03 трилиона долара, според последния тримесечен доклад на Федералния резерв на Ню Йорк за дълга и кредитите на домакинствата.

Нарастващите задължения по кредитни карти и салда по кредити за автомобили помогнаха за повишаване на общите нива на дълг на домакинствата до 17,06 трилиона долара за тримесечието, показва докладът. Общият дълг на домакинствата скочи с 2,9 трилиона долара от края на 2019 г., преди пандемията.

Салдата по кредитните карти са се увеличили за пет последователни тримесечия, увеличавайки се с едни от най-големите темпове за последните 20 години, показват данни на Федералния резерв на Ню Йорк.

„За съжаление [задлъжнялостта по кредитна карта] оттук нататък само ще расте“, каза Мат Шулц, главен кредитен анализатор на LendingTree, пред CNN. „Това, което го движи, е инфлацията, по-високите лихвени проценти и като цяло колко скъп е животът през 2023 г.“

Въпреки че пазарът на труда е силен, икономиката расте и потребителските разходи се увеличават, постоянно високата инфлация, съчетана с рязко нарастващи лихвени проценти, натежаха потребителите - особено тези, които не бяха сред 14-те милиона собственици на жилища, които рефинансираха по време на пандемията, заключвайки ултра -ниски лихвени проценти и спестяване или извличане на доста пари в брой.

По-рано във вторник Bank of America съобщи, че повече хора са използвали своите сметки 401(k) поради финансови затруднения. Броят на хората, които са направили трудно изтегляне през второто тримесечие, нарасна спрямо първите три месеца на годината до 15 950, което е увеличение от 36% спрямо второто тримесечие на 2022 г.

Тази история се развива и ще бъде актуализирана.

Източник: cnn.com

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР