Нито за миг не е спирал целият процес. Нито за

...
Нито за миг не е спирал целият процес. Нито за
Коментари Харесай

Петкова: И петте компании ще подадат оферти за АЕЦ „Белене“

„ Нито за момент не е спирал целият развой. Нито за момент не са спирали осъществяванията на стадиите за процедурата по създаване на АЕЦ „ Белене “. Това съобщи министърът на енергетиката Теменужка Петкова.

Министър Петкова взе присъединяване в петъчния парламентарен надзор, където осведоми депутатите по какъв начин върви процедурата по създаване на втората ни нуклеарна централа. Тя акцентира, че е имало известно закъснение поради COVID-кризата в Европа и света, която е попречила пътуванията.

„ Процедурата по желание на стратегически вложител в никакъв случай не е спирана “, увери министър Петкова и разгласи, че и петте компании са удостоверили своето желание да подадат обвързващи предложения и да вземат участие в процедурата за избор на стратегически вложител.

„ Ние сме на стадий подписване на съглашение за конфиденциалност, което е наложително изискване, с цел да могат фирмите да получат осведомителният меморандум за плана, който съдържа цялата базова информация, обвързвана със самия план и с пазара на района, правната уредба на страната, европейските условия в региона на нуклеарната енергетика. Този документ към този момент е възложен на петте компании, включени в късата листа, обвързвана с реализацията на плана АЕЦ „ Белене “ и евентуалната опция ние да изберем стратегически вложител “, изясни пред депутатите енергийният министър.

Теменужка Петкова обясни, че идната крачка, с цел да може да се пристъпи към подготовка и показване на обвързващи предложения, ще бъде даване на достъп на фирмите до така наречен осведомителна зала. Тя съставлява няколко компютъра в особено обособени пространства в Българската електрическа компания, където се съдържа цялата информация – механически план, позволение на Европейската комисия и всичко останало.

„ В рамките на идващите дни следва да проведем конферентен диалог с всички пет компании. Целта му ще бъде да се осведомяваме едни други за епидемиологичната конюнктура в съответните страни. Тези вложители са от Русия, Китай, Южна Корея, Съединени американски щати и Франция. Все страни, които имаха и не престават да имат ограничаващи ограничения във връзка с пътешестване, свързани с рецесията от COVID-19 “, съобщи още Теменужка Петкова, изразявайки вяра страната ни успее да реализирай до дъно цялата процедура и то при най-хубави условия.
Източник: dariknews.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР