Нито ресорният вицепремиер Корнелия Нинова на въпрос на 19 минути,

...
Нито ресорният вицепремиер Корнелия Нинова на въпрос на 19 минути,
Коментари Харесай

Нинова и Лукойл мълчат колко гориво и нефт имаме в резерв

Нито отрасловият вицепремиер Корнелия Нинова на въпрос на 19 минути, нито държателят на златната акция на страната в Нефтохим Красимир Първанов, който сякаш подаде оставка след апартаментгейт преди повече от 3 години, само че е още на поста, нито запитаните още веднъж от нас пиари на Лукойл и на Лукойл България споделят какви количества петрол и горива има България в запас, с цел да посрещне вероятно прекъсване на съветските доставки след 9 дни. Това е срокът, който Путин даде на своето държавно управление да обмисли концепцията му за ембарго върху износа на всевъзможни артикули от Русия към " недружествени " страни, в което число - като част от Европейски Съюз, влиза и България.

Рафинерията е направена по този начин, че да работи главно с съветски петрол , който сега залива над 80% от пазара, а съгласно доминираната от Лукойл петролна асоциация " 60-70% ". Оттам към този момент вършат и спекулациите, че ще има внезапно повишаване без него, макар че разликите в цените на горивата сред България и примерно Италия, която работи с първокласен и 40% по-скъп нефт е единствено 10%, а на Ботуша и налозите, и акцизите, и осигуровките, и заплатите, и транспортните разноски, и токът са доста по-скъпи, в пъти, в сравнение с у нас.

От своя страна, в никакъв случай не употребилият правото на златната акция на държавното управление, с цел да наложи каквото и да било решение в интерес на българите " наш " представител в борда на Лукойл Нефтохим Красимир Първанов побърза да си измие ръцете по този въпрос, като съобщи, че ценообразуването на продуктите на рафинерията се прави от офшорката Литаско - същата, през която минават приходите на комбината, който не е плащал с години налог облага на държавната хазна заради финансовите хватки, които употребява чрез въпросното сдружение. Данъкът облага обаче най-нагло се включва всякога, когато ни се показва себестойността на продуктите на Лукойл.

Припомняме, че рафинерията, която е страна в страната, тъй като има частно пристанище, граница, митница и гара с километри жп линии, като се изключи че е комплекс от фабрики, беше продадена единствено за 105 млн. $ на съветската компания, до момента в който по-малка от този вид в Румъния беше изтъргувана с австрийската ОМВ за 30 пъти по-голяма сума - 3 милиарда. 

 

 

Сделката стана по времето на кабинета Костов, а както си спомнят очевидци, тогава решаваща е била думата на отрасловото вице по приватизацията Александър Божков. Сделката е готова от подопечната му организация от наградения по-късно с поста основен изпълнителен шеф на продадената по същото време Булбанк - Левон Хампарцумян, химик.

Пламен Валентинов

Снимка: Капитал
Източник: 18min.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР