Нито при използването на машинно гласуване, нито при обработката на

...
Нито при използването на машинно гласуване, нито при обработката на
Коментари Харесай

Говорителят на ЦИК: Невъзможна е интернет намеса в изборните резултати

Нито при потреблението на машинно гласоподаване, нито при обработката на резултатите от хартиените бюлетини няма предаване на данни по интернет. Отчитането на резултатите и целият избирателен развой не са подложени на въздействието на интернет средата и опцията от възможни намеси.
Това разяснява пред БНР представителят на ЦИК Александър Андреев.

Относно жалбата, подадена в ЦИК в четвъртък, която оспорва процедурата по желание на реализатор на машинното гласоподаване Андреев разяснява, че са спазени всички условия както на Закона за публичните поръчки, по този начин и решенията на ЦИК с признатите механически спецификации и условия за машинното гласоподаване. " Не би следвало нашето решение да бъде анулирано, т.е., то е законосъобразно. Но въпреки всичко дано оставим преценката на съда – да реши дали всичко е спазено като процедура или не “, добави ощ представителят на комисията.

Жалбоподател е “Българските машини за гласуване” ЕООД. Фирмата е била отстранена от спортната процедура. Делото ще се гледа на 30 април, оповестиха междувеременно от Върховен административен съд. По думите на Андреев към 30 април договорът към момента няма да е подписан. Той е сигурен в процедурата, само че чак откакто Върховен административен съд даде своето мнение, тогава може да се подписа договорът. Според него това няма да повлияе на периода за снабдяване на машините.

Говорителят на ЦИК уточни още, че все още ЦИК не е сигнализирана от районните изборни комисия за проблеми с липса на оферти от партии и обединения за попълване на съставите. Той акцентира, че до последния миг е допустимо тези хора да бъдат сменяни в избрани обстановки.

„ В ЦИК тече процесът на подготовка и разискване в работните групи на методическите инструкции за секционните изборни комисии. Нашето желание е оптимално скоро да бъдат признати тези методически инструкции и навреме да бъдат раздадени на районните изборни комисии, тъй че сега, в който започва образованието на секционните изборни комисии, те да имат всички нужни материали. ЦИК счита да употребява и тези интерактивни способи посредством нашия обучителен портал, където са качени всички материали с оглед практическото образование и упражнение. Отделно от това при образованието на районните изборни комисии ще наблегнем на някои съществени моменти в процеса – новостите, които са въведени в изборния развой “, изясни още Андреев.
Източник: frognews.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА



Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР