Нито Патриотите, нито ГЕРБ си признават от коя партия идва

...
Нито Патриотите, нито ГЕРБ си признават от коя партия идва
Коментари Харесай

ГЕРБ и Обединени патриоти вече съвместно шикалкавят относно отговорността за болничните

Нито " Патриотите ", нито ГЕРБ си признават от коя партия идва предлагането да отпадне компенсацията за първия ден от болничните. В взаимен коментар пред медиите в коридорите на Народното събрание финансовият министър Владислав Горанов и Искрен Веселинов от Обединените патриоти взаимно се оправдаваха, че предлагането е на ръководещата коалиция.
„ Предложението е на ръководещата коалиция и е в пакет. Оттам нататък всичко друго е технология и опит за основаване на напрежение в обединението, което не съществува, изключително след вчерашния съдружен съвет “, съобщи Горанов.
„ Нито госпожа Стоянова, нито депутатът от Вътрешна македонска революционна организация господин Ангелов участваха на съвещанието на политическия съвет, което се организира в 9 часа в Министерския съвет, тъй че и двамата неверно разясняват пакета оферти, който през вчерашния ден анонсирахме отстрана на ръководещата коалиция “, сподели още финансовият министър. Той посочи, че този пакет съдържа освен предлагането за смяна при болничните, само че и нарастване на минималната пенсия за застрахователен стаж и възраст и ограничения, свързани с възстановяване на достъпа на деца до детски градини и включването им в наложителен обсег.
Според финансовия министър доста разбори показвали, че неплащането на първия ден на болничните сигурно щяла да се понижи склонността за злоупотреби, защото сходна процедура имало в две трети от европейските страни. „ Голямо усещане прави екстремалното повишаване при еднакъв брой заети с близо удвояване на дните в нетрудоспособност от 8 милиона през 2013 до над 18 милиона през 2019 година. Години наред си приказват синдикати, работодатели и експерти по осигурителни връзки и се вижда, че този проблем остава неуреден, както и казуса с подправените ТЕЛК-ове “, уточни той.
По мотив известията, че патриотите са създали предлагането за болничните, Искрен Веселинов от Вътрешна македонска революционна организация разяснява, че въпросът бил подложен неправилно и посочи: „ Това е решение, зад което стоят задоволително претекстове. За да бъде взето на Коалиционен съвет – били са съгласни всички, там решенията се вземат с консенсус. Еднакво зад това решение стоят ГЕРБ и Патриотите “.
Помолен да каже дали това не е прикрито увеличение на осигуровките, Горанов уточни, че сходна процедура има в две трети от страните на Европейски Съюз и добави, че Фондът за погашение на общо заболяване и майчинство от години е на недостиг. „ Осигурителната вноска за този фонд не покрива рисковете, които той покрива “, призна Горанов и свърза тематиката с почивните и празнични дни. „ Стимулите за нарушавания и надзор са мощно лимитирани, изключително от дребните обитаеми места, където има тясна връзка сред общопрактикуващите лекари и тези, които избират да употребяват този механизъм за обезпечаване на няколко дневна отмора.
Той отбягна да отговори на въпроса дали по този метод не се санкционират съзнателните хора, които си заплащат осигуровки. Не отговори и дали ще се срещне със синдикатите.
Източник: actualno.com

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР