Нито меката, нито твърдата дипломация ще свърши работа в отношенията

...
Нито меката, нито твърдата дипломация ще свърши работа в отношенията
Коментари Харесай

Дипломацията ни към С. Македония - нито мека, нито твърда

Нито меката, нито твърдата дипломация ще свърши работа в връзките със Северна Македония. Истината е някъде по средата и тъкмо това прави българското държавно управление. В това е уверена външният министър Екатерина Захариева , която отбрани позициите, изказани след консултативната среща при президента Румен Радев по отношение на буксуването на договарянията на равнище работна група сред двете страни и наближаващата дата, на която Македония би трябвало да получи покана за започване на договаряния с Европейски Съюз.

Тогава министър председателят Бойко Борисов и вицепремиерът Красимир Каракачанов обявиха, че поддръжката ни за евроинтеграцията на Северна Македония не е безусловна и е нужно историческите въпроси да бъдат завършени.
 Румен Радев упорства да се начертаят алените линии по отношение на Северна Македония
Румен Радев упорства да се начертаят алените линии по отношение на Северна Македония

Президентът желае национална позиция с ясни и условия и критерии

В студиото на Нова телевизия Екатерина Захариева също увери, че поддръжката ни за еврочлленството на Македония в никакъв случай не е била безусловна и че не е правилно, че едвам в този момент слагаме въпросите за общата история и историческите персони . Единственото, което не е записано в Споразумението за добросъседство са периодите, въпреки и да е подложен период - до края на годината - в протокола към Договора.
 Гоце Делчев - единствено началото на разногласията със Северна Македония
Гоце Делчев - единствено началото на разногласията със Северна Македония

Проф. Димитров се съмнява, че Договорът за добросъседство се схваща

Ясна е и позицията на България - че би трябвало да спрат враждебните дейности и изявления от страна на представители на страната и институциите . " Очевидно това е национална идея ", съобщи Екатерина Захариева и изясни, че неразрешаването на проблематичните и основни неща от предишното на двете страни пречат да се развиват и връзките в сегашното. Това е и опрощение, по думите на Захариева, изгорелият граничен пункт още да не е оправен, нито кулоар 8 да е построен. Няма по какъв начин да решаваме тежките модерни проблеми и въпроси , без да сме изчистили проблемите в предишното, изясни външният министър.

Припомняме, предходната седмица президентът свика незабавна консултативна среща по тематиката Северна Македония, откакто стана ясно, че последната среща на Смесената българо-македонска комисия по историческите въпроси, която се състоя на 13 септември, беше избрана като " най-безплодната ", защото на нея още веднъж не бе реализирано единогласие по отношение на въпроса с Гоце Делчев. В последно време договарянията за общата история на България и Македония започнаха да буксуват .

Вицепремиерът и водач на Вътрешна македонска революционна организация Красимир Каракачанов първи оповести , че комисията за решаването на въпросите за общата история с Македония не работи. Той прикани страната ни да сложи ултиматум на Македония - в случай че те не се примирят с въпросите от общата ни история, България да не поддържа Македония за Европейски Съюз. Освен това и заплаши, че Вътрешна македонска революционна организация може да излезе от ръководството . Според него Македония единствено употребява България за участие в Европейски Съюз и НАТО .
Източник: news.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР