Нито Германия, нито Европа могат да се защитават без САЩ,

...
Нито Германия, нито Европа могат да се защитават без САЩ,
Коментари Харесай

Германският външен министър: Европа не може да се защитава ефективно без САЩ

Нито Германия, нито Европа могат да се пазят без Съединени американски щати, провеждането на външна политика и политика на сигурност без съдействие с Вашингтон би било безконтролно. Такова мнение изрази немският външен министър Хайко Маас в оповестена през вчерашния ден публикация в електронната версия на сп. " Шпигел ", представена от Българска телеграфна агенция.

" За Германия нещата са ясни: би било неточност, в случай че подкопаем НАТО. Без Съединени американски щати нито Германия, нито Европа са в положение да се пазят дейно ", счита министърът. По думите му това наскоро " доста блестящо беше демонстрирано от нарушаването от Русия на Договора за очистване на ракетите със междинен и по-малък обхват ".

" Провеждането на външна политика и политика на сигурност без Вашингтон би било безконтролно, разделянето на европейската и американската сигурност е рисково ", акцентира Маас. " Още доста години ще се нуждаем от НАТО. Алиансът символизира разпределение на товара, интернационално съдействие и мултилатерализъм ", счита той. По думите на Маас мощна и суверенна Европа е част от алианса и не би трябвало да се преглежда като сурогат на НАТО.

Маас също по този начин се изрече още веднъж за основаване на Европейски съвет за сигурност. " Нуждаем се от подобен орган като място, където европейците да обединят напъните си в областта на външната политика и политиката на сигурност ", счита той. " Англия би трябвало да взе участие в това, даже и да напусне Европейски Съюз ", добави той.

Миналата седмица президентът на Франция Еманюел Макрон в изявление за сп. " Икономист " съобщи, че в НАТО липсва съгласуваност сред Вашингтон и европейските му съдружници и че алиансът се намира в положение на " мозъчна гибел ". Той означи също, че Европа би трябвало да стартира да мисли за себе си като за независима геополитическа мощ, другояче тя " няма да управлява ориста си ".

Германският канцлер Ангела Меркел сподели, че не споделя радикалното му мнение.

Говорителят на съветското външно министерство Мария Захарова дефинира думите на Макрон като " златни ".
Източник: dnevnik.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР