Нито едно българско бойно знаме не е било предадено на

...
Нито едно българско бойно знаме не е било предадено на
Коментари Харесай

Каракачанов: Нито едно българско бойно знаме не е било предадено на враговете

Нито едно българско бойно знаме не е било предадено на враговете. Това сподели вицепремиерът и министър на защитата Красимир Каракачанов по време на откриването на изложбата " Спасените бойни флагове на Българската войска ", съобщи организация " Фокус ".

" Факт е, че по време на Първата международна война България е принудена да подпише примирието " Солун " на 30 септември 1918 година Този факт слага в доста тежка обстановка всички български войски на запад от Скопие. Едно от изискванията по контракта е с изключение на оръжието, да си предадат и бойните флагове. Факт е обаче, че нито едно българско бойно знаме не е предадено на враговете. Всички бойни флагове са защитавани от военни патрули ", сподели още той. " Темата със знамето е обвързвана с Българската войска. Знамето е един от знаците на държавността. Много истории има за българските бойни флагове. Факт е, че в Българската войска има обичаи и ритуали по посрещане и изпращане на знамето. Имало е случаи, когато военни елементи, които не са спазвали устава или са нарушили своята клетва, тяхното знаме е било унищожавано ", добави той.

" Хубаво е спасението на бойните флагове да се знае от поколенията, тъй като последните няколко десетилетия сме очевидци по какъв начин образоваме българската юноша в какви ли не измислени полезности. След това започнахме да учим какви ли не теории, че войните донесли единствено жертви и страдалчество на българския народ, само че славата на българското оръжие, достойнството и достолепието на българския боец сякаш до ден сегашен остават настрана от държавната политика за образование на младите български генерации. Искам да благодаря на НИВМ за това, че с изложбите, които провеждат ни връщат към тези полезности, за които нашите предци са живяли и умирали ", сподели още министърът на защитата.
Източник: blitz.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР