Нито една страна на глобалната арена няма решаващия глас, който

...
Нито една страна на глобалната арена няма решаващия глас, който
Коментари Харесай

Си Цзинпин: Никоя страна на глобалната арена няма решаващия глас

Нито една страна на световната сцена няма решаващия глас, който да дефинира целия действителен международен ред, написа китайският президент Си Цзинпин в публикация, оповестена в съветския вестник " Росийская газета " преди визитата му в Русия, което стартира през днешния ден, съобщи ТАСС.

" Международната общественост си дава ясна сметка за това, че нито една страна в света не превъзхожда всички останали. Няма универсални модели за държавно ръководство и не съществува международен ред, в който решаващата дума принадлежи на една обособена страна. Солидарността и мирът на планетата без ерес и разтърсвания дават отговор на общите ползи на цялото човечество ", отбелязва Си.

" В актуалния свят текат доста дълбоки промени. Мирът, развиването, съдействието и взаимната изгода - това е неукротим исторически полъх. Многополюсността, икономическата глобализация и демократизацията на интернационалните връзки е необратима наклонност ", споделя китайският водач.

" Китай и Русия твърдо пазят основаната на Организация на обединените нации интернационална система и международния ред, учреден на интернационалното право, както и основополагащите правила и правила на интернационалните връзки, основани на задачите и правилата на Хартата на Организация на обединените нации (и) реализират тясна съгласуваност в границите на Организация на обединените нации, Шанхайската организация за съдействие (ШОС), БРИКС, Г-20 и другите интернационалните платформи, (като) поставят взаимни старания за поощряване на многополюсността и демократизацията на интернационалните връзки ", написа Си Цзинпин.

Що се отнася до войната в Украйна, китайският президент отбелязва, че страните могат да намерят разумен излаз, в случай че се придържат към концепцията за " обща, сложна, взаимна и устойчива сигурност ". Той акцентира нуждата " да се съблюдават задачите и правилата на Хартата на Организация на обединените нации, да се почитат резонните безпокойства на всички страни в региона на сигурността, да се поддържат всички старания, ориентирани към спокойно споразумяване на украинската рецесия и да се обезпечи стабилността на световните вериги на производството и доставките ".

Си Цзинпин приканва да се продължи взаимната работа по " свързването на самодейността " Един пояс - веднъж " с Евразийския стопански съюз " и да се реализира такава " конструкция на развиването " на двете страни, която да се отличава с " взаимната допълняемост и съгласуемост на обичайна търговия и новите форми на съдействие ".

От своя страна в изявление за китайския вестник " Женмин жибао "  Путин също се разгласи за построяването на " по-справедлив многополюсен международен ред ", като от своя страна упрекна Запада, че е разпалил войната в Украйна " в опит да резервира световното си владичество и еднополюсния международен ред ".

Китайският президент ще бъде на държавно посещаване в Русия сред 20 и 22 март по покана на съветския президент Владимир Путин.

Инфо: Българска телеграфна агенция

 

Източник: glasove.com

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР