Нито една от политическите сили, които са в НС, няма

...
Нито една от политическите сили, които са в НС, няма
Коментари Харесай

Проф. Христова: Политическите сили в НС нямат интерес от предсрочни избори

Нито една от политическите сили, които са в Народно събрание, няма интерес от предварителни избори. Но към този момент сме в среда на предизборна акция. Всеки ден сме в турбуленция. Не допускам някакво изненадващо деяние. Това съобщи проф. Антоанета Христова, дир. на Института за проучване на популацията и индивида към Българска академия на науките, във връзка вотът на съмнение към държавното управление.

Според политолога Страхил Далийски една парламентарна процедура сега наподобява безсмислена.

Проф. Христова е на мнение, че огромните партии не са в положение за избори. "Кога един избор е ефикасен - тогава, когато уточни проблем, уточни неговото решение и може да ръководи доста по-добре даден проблем. В огромна степен този избор е нездравословен за Българска социалистическа партия. Малките политически партии търсят метод да станат забележими в предизборната акция ", сподели още тя.

Що се отнася до абсурда със СРС- та и президента Радев, Далийски съобщи, че осъществяването не е изключително положително и направено за неособено претенциозна аудитория. "Имаме разследващи средства, военни i съдбовна жена. Обществото може да остане с усещането, че прокуратурата може да е състезател в политическата сцена ", сподели той.

Христова е на мнение, че има повече въпроси в сравнение с отговори в тази ситуация. "Липсва ми информация. Иска се тълкуване за понятието "измяна ". В същото време ни се предлага сюжет, обвързван с една среща на офицери от висшите етажи и това по какъв начин да защитят една дама. Няма връзка сред двете неща, и може би, зад настояването седи нещо друго ", разяснява тя. Попитана дали се върви към импийчмънт, тя съобщи, че не е правист и не знае.

"Прокуратурата е на мястото, където я е отредила слабата ни политическа система. Ако партиите имаха добра кадрова политика, в случай че изпълнителната власт работеше да се съблюдават законите - нещата щяха да са разнообразни. Прокуратурата се трансформира в основен състезател за политическата сцена. Това е огромен проблем. Когато прокуратурата се трансформира в регулатор на политическите връзки - става рисково. Големият проблем е при тази свръхпотентност, че основният прокурор влезе със подозрения за неговата мотивация. Това минира интензивността на тази институция ", проучва Далийски.

По думите на Христова хората са имали остра потребност от това да усещат правдивост. "Новият основен прокурор трябваше да покаже, че прокуратурата си седи на мястото. Сега най-богатите хора наподобяват досегаеми. Съдът обаче може да отхвърли това ", счита още тя.

Далийски съобщи, че страната не би трябвало да изнасилва. "Резултатите стават проблематични в подтекста на подозренията. Каквото и да направи прокуратурата - може да стане обект на законни офанзиви ", сподели политологът.
Източник: novini.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР