Нито една от най-скъпата и рекламирана козметика не може да

...
Нито една от най-скъпата и рекламирана козметика не може да
Коментари Харесай

Дерматолог обясни защо косата спира да расте

Нито една от най-скъпата и рекламирана козметика не може да повлияе на обстановката с растежа на косата, твърди кожният лекар Татяна Егорова. Според нея всеки човек има генетично избрана дължина на косата, тъй че някои коси умерено порастват до кръста, а други години наред „ отглеждат “ прословутата дължина „ до раменете “. Всичко е поради границата на променливостта, изяснява Йегорова, представена от в. Струма.

„ Например, в случай че храним дакел като мастиф, той няма да се трансформира в мастиф, а ще се трансформира в пълен дакел. Същото се отнася и за косата: тя има генетично кодирана дължина. Има хора, чиято коса пораства единствено до раменете и стартира да цъфти, да се разделя или заплита ”, изясни експертът.

Тя добави, че природата не може да се заблуди, тъй че косите, които могат да се отглеждат под равнището на генетично кодираната дължина, отново ще се разделят и накъсват.

„ Затова е по-добре да се придържате към генетично вградената дължина на косата: в този случай те ще наподобяват здрави и добре поддържани “, поучава специалистът.

Промените в хормоналните равнища обаче могат да повлияят на качеството и растежа на косата. Например, по време на бременност се създава огромно количество естроген, под въздействието на който всички фоликули навлизат в дейна фаза.
„ Жените нямат толкоз красива коса, както при бременност. Но по-късно, когато хормоналният статус се върне към естественото, генетичната дължина на косъма също се връща към своята норма “, означи лекарят.
Източник: fakti.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР