Нито една държавна институция не успя да помогне на 7-годишното

...
Нито една държавна институция не успя да помогне на 7-годишното
Коментари Харесай

Кой и как помогна на малкия Иван?

Нито една държавна институция не съумя да помогне на 7-годишното дете от Украйна, което не може да получи здравно обезпечаване и безвъзмездна здравна помощ у нас.

В утринния блок на БТВ „ Тази заран " преди седмица екип на малкия екран описа за Иван Стариков, който страда от диабет и има потребност от непрекъснато лекуване и консумативи. Родителите на Иван се развели. Украинският съд присъдил правата на майка му, само че тя умряла. Осиновила го баба му Ирина, която се омъжила за българина Минко и пристигнали да живеят у нас преди 3 години. Тъй като няма ЕГН, Иван няма право да се лекува гратис. Детето може да получи ЕГН едвам след 5-годишно непрекъснато престояване у нас. Дотогава разноските за лечения са за сметка на фамилията.

Екип на БТВ се свърза с министерствата на правораздаването, вътрешните и външните работи, опазването на здравето, Национална агенция за приходите, Здравната каса, Национален осигурителен институт, посолството на Украйна, само че всички признаха, че решение на казуса не се обрисува преди приемане на статут на непрекъснато пребиваващ, респективно и на ЕГН. И въпреки всичко Иван получи помощ от доста хора. Над 200 души се обадиха след репортажа на БТВ, сподели Минко Евтимов, който дружно с бабата на детето се грижи за него.

Съвременните стандарти за лекуване на деца са датчици, помпена или писалкова терапия със модерни аналогови инсулини и постоянно следене от детски диабетен екип. Всичко това върви по линия на здравното обезпечаване и когато у нас се наложи да се обслужи пациент без здравни осигуровки, всичко това би трябвало да се откри от някъде. Мисля, че Иван няма да остане без нещата, които са му нужни и съм безусловно сигурна в това, тъй като хората откликнаха неимоверно добре. Показаха, че могат да съчувстват, че са една общественост, изключително родителите и фамилиите на деца с диабет. За негативно време се събра всичко належащо, което за момента е съвсем за 2 години за неговото обслужване, посочи проф. Виолета Йотова, началник на Първа детска клиника в УМБАЛ " Св. Марина " във Варна.

Отзовали се и компаниите, осигуряващи консумативи и лекарства за диабетноболни. Семейството е получило подаяние помпа и сетове за 6-месечно обслужване на тази помпа, както и инсулин. Освен това Иван получава лекуване от медиците безусловно безплатно.

Източник: cross.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА



Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР