Нито един сигнал за опит за незаконно прехвърляне на имот

...
Нито един сигнал за опит за незаконно прехвърляне на имот
Коментари Харесай

Няма случаи на злоупотеби при сделки с имоти след пробива в приходната агенция

Нито един сигнал за опит за нелегално прекачване на парцел или автомобил с непознати персонални данни не е постъпил в Нотариалната камара след приключването на данни от Националната организация за приходите (НАП). Сигнали за злоупотреби с непознати персонални данни не са получили и във Висшия адвокатски съвет.

Това оповестиха зам.-председателят на Нотариалната камара Луиза Стоева и зам.-председателят на Висшия адвокатски съвет Людмил Рангелов пред депутатите във Временната анкетна комисия за изясняване на всички обстоятелства и условия към случая с източване на информация от електронната база данни на Национална агенция за приходите.

По думите на Стоева, хората се тормозят най-вече при прехвърлянето на благосъстоятелност върху недвижими парцели и моторни транспортни средства. Тя увери, че няма заплаха да бъдат употребявани непознати персонални данни или пред нотариус да се яви с подправени документи за идентичност.

Причината е, че преди всяко прекачване и договорка персоналната информация се дава на нотариуса и по този метод рисковете са сведени до най-малко. Такива сигнали за опити за кражба на идентичност не са постъпвали и във Висшия адвокатски съвет, уточни от своя страна юрист Людмил Рангелов.

Той сподели, че и преди приключването на персонални данни от Национална агенция за приходите е имало опити за злоупотреби, свързани с персонални данни, и в бъдеще ще има, само че няма съображение да се счита, че те са в резултат тъкмо от публикуваните бази на Национална агенция за приходите.

" Това е сериозен пробив, само че не трябва да се хиперболизират упованията за злоупотреби ", разяснява Рангелов. Той изясни, че персонални данни се популяризират по доста други канали и сподели, че към случая с Национална агенция за приходите е бил " вдигнат прекомерно доста звук ".

Рангелов изясни, че са заведени две каузи против Национална агенция за приходите по Закона за отговорността на страната.

Междувременно в профилираната прокуратура също продължава следствието за кибертероризъм и противозаконното източване на персонални данни на над 6 млн. българи от Национална агенция за приходите.

Комисията за отбрана на персоналните данни санкции приходната администрация с 5,1 млн. лева Национална агенция за приходите към този момент разгласи, че ще апелира санкцията с претекста, че е жертва на закононарушение, осъществено макар подхванатите ограничения за отбрана.

Всичко, което би трябвало да знаете за: Изтичането на персонални данни от Национална агенция за приходите (153)
Източник: dnevnik.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР