Нито един престъпник не е помилван от президента вече повече

...
Нито един престъпник не е помилван от президента вече повече
Коментари Харесай

Нито един престъпник не е помилван от президента за година

Нито един нарушител не е опрощение от президента към този момент повече от година. Последният декрет за опрощение е от март 2020 година, демонстрира регистърът на помощната комисия в президентството. От началото на мандата на Румен Радев, който делегира правото да взема решение кой да бъде опрощение на вицепрезидента Илияна Йотова, държавна благосклонност са получили 13 души. Ако това движение се резервира до края на 5-годишния мандат, Радев ще се окаже " най-немилостивият " президент за последните 20 години.

Помилванията станаха ненапълно обществени по времето на президента Росен Плевнелиев (2012-2017) и вицето му Маргарита Попова. Тогава бяха огласени съставът на комисията и разпоредбите за работата й. На уеб страницата на президентството започнаха да се разгласяват доклади за тази активност. По времето на Попова комисията постанови 2591 отхвърли и направи 35 оферти за помилвания. Попова помилва 28 души, като 25 от тях по предложение на специфичната комисия. Двама са помилвани с персоналното й решение, а един по персонално решение на Плевнелиев.

По-рано, през двата мандата на Георги Първанов и Ангел Марин (2002-2012), помилванията ставаха на мрачно. Едва когато двамата си потеглиха от президентството, се разбра, че за 10 години Марин е помилвал над 500 души, като в близо 50 от случаите го е направил макар негативното мнение на комисията. Един от тези случаи е на Цветелин Кънчев.
Съставът на комисията по помилванията сега още веднъж е прикрит. Оправданието на президентството е, че това се прави поради регламента за отбрана на персоналните данни (GDPR). От годишните доклади на органа се схваща, че той се състои от ръководител и петима членове.
Източник: novinite.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР