Нито един предмет от античната колекция на Васил Божков все

...
Нито един предмет от античната колекция на Васил Божков все
Коментари Харесай

Министерството на културата: Нито един предмет от античната колекцията на Божков не е изнесен

Нито един предмет от античната сбирка на Васил Божков към момента не е изнесен от офиса на „ Нове холдинг “ на столичната улица „ Московка “, споделиха за „ Хоризонт “ от Министерството на културата. Това ще стане, откакто има заповед от прокуратурата.

По-рано през днешния ден стартира процедурата по изземване на картини и артефакти, съобственост на предприемача.

Още в петък министърът на културата Боил Банов подсигурява, че скъпите предмети ще бъдат опазени и съхранени.

Засега са изнесени към 20 картини, владеене на Божков, само че от различен негов парцел, оповестиха още от Министерството на културата. Платната са на български и непознати майстори. Процесът ще продължи дълго, тъй като предметите на изкуството се снимат и разказват в детайли.

За съхранението им има избрани две депа – едното в НИМ, а другото в Националната изложба, където ще бъдат превозени картините. Пред „ Хоризонт “ шефът на галерията Ярослава Бубнова съобщи:

„ Изпълнявам нареждането на Специализираната прокуратура и заповедта на министъра на културата за присъединяване в тези процедури.

Произведенията се изземват от комисия от сътрудници с реставратор и историци на изкуствата. Всяко произведение деликатно се разказва. Създава се реставрационен протокол за положението на творбите. Опакова се от реставратори и се изнася от чиновниците на Националната изложба. Този развой ще продължи доста дълго “.

Стойността на сбирката на Божков занапред ще се пресмята.

ОЧАКВАЙТЕ ПОДРОБНОСТИ В БЛИЦ!
Източник: blitz.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР