Нито един пенсионер няма да остане без пенсия, заяви вицепремиерът

...
Нито един пенсионер няма да остане без пенсия, заяви вицепремиерът
Коментари Харесай

Константинова: Нито един пенсионер няма да остане без пенсия, но са възможни забавяния |

" Нито един пенсионер няма да остане без пенсия ", съобщи вицепремиерът Калина Константинова по време на чуването ѝ в парламентарната комисия по електронно ръководство и осведомителните технологии.

Изказването ѝ е в отговор на въпрос на Благовест Кирилов от Българска социалистическа партия, който попита за редицата случаи, при които пенсионери не могат да получат парите си в пощите, защото са регистрирани в друго обитаемо място. До този проблем се стигна след хакерската атака, която блокира работата на Български пощи, а това наложи пенсиите да се изплащат по описи на Национален осигурителен институт. В тях обаче са адресите по непрекъснат адрес, а не по сегашен.

Според Константинова сега хартиеният развой избавя ситуацията. Тя съобщи, че нито един пенсионер няма да остане без пенсия, само че е допустимо да има и забавяния. Кирилов пък я репликира, че за някои хора всяко закъснение може да е жизненоважно.

Вицепремиерът заяви, че преди часове е научила, че в някои пощенски бюра са развалени и компютрите, което в допълнение ще забави възобновяване. Стартирана е и дарителска акция за набирането им. Заради това и сега услугите на пощите не са обновени на всички места. Към момента на уеб страницата на Български пощи има настоящ лист на всички работещи пощи.

Тя добави, че няма смяна в проекта на държавното управление за превръщането на пощите в административни центрове. Изказването ѝ е в отговор на въпрос дали тази активност е съвместима с пощите с оглед хакерската офанзива и блокирането на работата на Български пощи. 

Константинова изясни, че Министерски съвет е подготвил първия фиш за над 101 млн. лева, планувани за тази промяна, които ще дойдат от Плана за възобновяване и резистентност. Тя добави, че над 2/3 от сумата са за възобновяване и цифровизация на пощите. Предвидени са и средства за образования и семинари за чиновниците. Вицепремиерът предвижда, че още тази година процесът може да стартира. Тя съобщи, че проектът би трябвало да бъде изпълнен в период до четири години.

Бившият основен изпълнителен шеф на " Български пощи "  Деян Дънешки разяснява, че бекъп данните са изгубени. Това се случи поради забавянето от 6 часа за изключването на сървърите. Това бе и повода, заради която Константинова изиска оставката му. Според Дънешки надали е имало метод бекъпите да бъдат непокътнати.

На съвещанието на комисията участва и новоназначеният директор  Богдан Теофанидис. Той съобщи, че за момента не може да бъде даден явен период за възобновяване на работата на системите. Бе препоръчано в бъдеще криптираните бекъп данни да се съхраняват на територията на друга страна.

Източник: offnews.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР