Нито един отпечатък или ДНК – проба не свързва обвиняемите

...
Нито един отпечатък или ДНК – проба не свързва обвиняемите
Коментари Харесай

Делото за атентата в Сарафово в отпечатъци и експертизи

Нито един отпечатък или ДНК – проба не свързва обвинените за делото за атентата на летище „ Бургас “ преди 6 години с закононарушението или с наличието им по Черноморието в този интервал. Това стана ясно откакто през днешния ден бяха разпитани редица движимости лица, изготвили експертизи. Два дни подред, Специализираният углавен съд заседава в Бургас, защото доста от призованите очевидци не отидоха на делата в София.

Множество дактилоскопски експертизи са направени по отношение на атентата и подготовката за него. Сред тях – на подправените персонални документи на имената на Жак Филип Мартен и Ралф Рико; няколко контракта за наемане на коли, с които те са пътували, съгласно обвинението; банкноти, с които са плащали, в това число петдесетолевката, която атентаторът Мохамед Хасан Ел Хюсейни е дал на таксиметровия водач, който го е закарал до летището и две кутии от мобилни телефони. Отпечатъците по тези предмети или са били негодни за прилагане, или са били на българите, които са сключвали контрактите, както и на самия таксиметров водач. Единствено по един от договорите, подписан от индивида с подправеното име Брайън Джеймисън е имало доста отпечатъци, множеството от тях – на българските чиновници в рент – а – кар компанията, само че шест от тях са непознати, тъй като го няма в нашите масиви.
Подобно е ситуацията и с ДНК – пробите. Или са били негодни (кръвните проби са били разложени), или са били смесени с такива на други хора.

Това не потвърждава никакво присъединяване на обвинените Мелиад Фара и Хасан Ел Хадж Хасан, които се съдят задочно, разясниха служебните им юристи Калина Тодорова и Радослав Николов. Тодорова разясни:

„ Към момента няма на никое място оставени, в тези експертизи, няма следи от този, който аз съставлявам и задочно го съдят – Мелиад Фара “, разяснява тя.

Радослав Николов удостовери, че няма съответни доказателства в тези експертизи, че неговият подзащитен има връзка с атентата. Това, съгласно един от прокурорите Красимир Тренчев, не е проблем:

„ Има много косвени доказателства за лицата. Не единствено косвени. И договорите, с които са наемали колите, които са употребили, и разпознаванията, които са осъществени от свидетелите… “, сподели Тренчев и разясни, че по време на процеса ще станат ясни останалите доказателства.

В целия случай се появи и един тайнствен човек. За него описаха разпитаните през вчерашния ден очевидци – хотелиери, чиновници и шефове в интернет – клубове, компании за коли чартърен. Айзък (или Исаак) наел квартира в Несебър през май, 2012 година Представял се за израелец, а всяка вечер посещавал интернет – клуб, където приказвал по скайп с брат си. Изчезнал ден преди атентата. Няма доказателства да е обвързван с закононарушението, нито прокуратурата го е проверявала, а повода да попадне в кориците на делото е, че проверяващите са събирали детайлности за всички, които са се сторили подозрителни на очевидците.

Единият обвиняем, Мелиад Фара, е имал проблем при наемането на автомобил. Две компании в Несебър отхвърлят да му дадат кола, тъй като е дал единствено шофьорска брошура, без фотография и е отказал да даде други документи за идентичност. Това съумял да направи в Равда, а служителката от компанията даже го откарала до Несебър.

Хасан Ел Хадж също е бил отседнал в несебърски хотел. Предплащал нощувката си всяка заран, а последната даже не употребил, само че не изискал да му върнат парите. Ходел непрестанно с шапка и с раница, не общувал с никого, хранел се най-вече със сьомга.

Делото продължава в София на 13 юни, тогава би трябвало да бъдат разпитани и очевидци от Варна, оповестява OFFNews.
Източник: bnews.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР