Нито един от корабите, които круизната компания Carnival е заложила

...
Нито един от корабите, които круизната компания Carnival е заложила
Коментари Харесай

Дълговите инвеститори предявяват претенции към острови, круизни кораби и тематични паркове

Нито един от корабите, които круизната компания Carnival е заложила като гаранция, не е регистриран в Съединени американски щати

Така наречените покупко-продажби с обезпечен дълг в миналото бяха необичайност на пазара на корпоративни облигации. Сега обаче американските компании се насочват към тях - повече от 100 круизни кораба, над 20 тематични увеселителни парка и даже правата за политане и кацане на няколко летища по света ще бъдат за обмен, в случай че фирмите не съумеят да изплатят задълженията си или изпаднат в неплатежоспособност. " Никой вложител с закрепен приход няма да желае да бъде притежател на карибски остров, само че ще желае да е в по-добра позиция като заемодател - някакви обезпечения са по-добри от никакви такива ", разяснява пред Financial Times сътрудникът в адвокатската адвокатска фирма Allen & Overy Тим Кондуит.

Данни на Debtwire демонстрират, че предишния месец фирмите в Съединени американски щати са издали нови обезпечени облигации с рейтинг " отпадък " на стойност 21 милиарда $. Редица банкери и вложители считат това число за рекордно. Компаниите с по-висок капиталов рейтинг пък предоставиха в допълнение поръчителство на своите облигации. Компанията за круизи Carnival стартира вълната от издаване през април със договорка с дълг в размер на 4 милиарда $, която е обезпечена с 86 кораба.

Абонирайте се за Капитал Четете безкрайно и подкрепяте напъните ни да пишем по значимите тематики Неочаквана развръзка

Кризата с ковид се задълбочи през март, а пазарът на облигации не изглеждаше като разумно място за набиране на средства по неотложност. Тогава доста компании разговаряха със профилирани хедж фондове за евентуални избавителни заеми при обременяващи условия.

Но откакто Федералният запас разгласи пакета си от стимулиращи ограничения в края на същия месец, банкерите на Carnival откриха, че класическите фонд мениджъри с закрепен приход хвърлят око на круизните кораби. Чрез договорката компанията за круизи съумя да покаже, че с задоволително висок лихвен % - 12%, и ниско съответствие на експозициите към цената на обезпечението (LTV ratio) тя може да получи достъп до пазарите на облигации, даже когато всеки месец губи по близо 1 милиарда $. Carnival съобщи, че корабите му костват повече от 27 милиарда $ на хартия, само че също по този начин предизвести, че намирането на купувачи може да бъде мъчно, защото пазарът на употребявани круизни кораби е дребен.

Различни благоприятни условия

Някои типове обезпечения се оказват по-привлекателни от други. Американската киноверига AMC Entertainment се възползва от пазара на облигации през април, като си обезпечи средства в размер на 500 млн. $, които са задоволителни, с цел да се подсигурява финансовото оцеляване на компания до Деня на благодарността през ноември. Впоследствие обаче ползата на вложителите понижа, като цената падна от 1 $ до 83 цента месец след издаването. Отчасти това е поради по-слабото поръчителство зад договорката с AMC. Компанията има напълно единствено 62 от своите 937 киносалона. Наред с няколко имота земя, в това число свободен терен край автомагистрала в Тексас, те са единствените същински физически активи на компанията.

Междувременно продажбата на облигации на стойност 2.25 милиарда $ от United Airlines не съумя да се случи през този месец, защото вложителите показаха песимизъм във връзка с цената на застаряващата флотилия, която американската самолетна компания предложи като поръчителство.

За разлика от това Delta Air Lines събра 5 милиарда $ с дребни усложнения, макар че предлага малко физически активи. Вместо това превозвачът, основан в Атланта, даде обещание правата си да ръководи гейтове на летища като " Хийтроу " в Лондон или " Джон Ф. Кенеди " в Ню Йорк. Анализаторът от изследователската компания CreditSights Роджър Кинг дефинира тези слотове за политане и кацане като " размито поръчителство ", като съобщи, че действителната им стойност за вложителите в задължения ще бъде тествана единствено при положение на банкрут.

Някои вложители се притесняват, че даже обичайни активи като плавателни съдове и самолети могат да се окажат предизвикателство, когато се наложи вложителите да осребрят своите вземания. Например нито един от корабите, които круизната компания Carnival е заложила като гаранция, не е регистриран в Съединени американски щати. Вместо това те са в юрисдикции като Бермудите, Панама и Кюрасао. Това значи, че задържането на корабите за продажбата им може да се окаже комплицирано.

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР