Нито един от кандидатите, участвали в президентските избори в Тунис,

...
Нито един от кандидатите, участвали в президентските избори в Тунис,
Коментари Харесай

Патова ситуация на изборите в Тунис

Нито един от претендентите, взели участие в президентските избори в Тунис, не е спечелил повече от 50% от гласовете . Това заяви в неделя туниският информативен портал Webdo с позоваване на екзит пол.

Според него резултатите от изходните анкети демонстрират, че самостоятелният претендент Кайс Саид, който печели 19,5% от гласовете, както и медийният магнат Набил Каруи, за който са дали своят вот 15,5% от гласоподавателите, ще се състезават на втория тур на президентските избори в Тунис.

Най-активните във вота са били дами, които играят значима роля при избора на претенденти за президента. В същото време по време на изборите се записва игнорирането на процеса на гласоподаване от младежите, основно възрастни хора отиват до урните.
 Президентската предизборна борба в Тунис се усложнява
Президентската предизборна борба в Тунис се усложнява

Въпреки ареста медийният магнат Набил Каруи не се отхвърля

Избирателната интензивност в първия тур на президентските избори в Тунис беше 45,02% (3 010 908 избиратели). Това заяви по време на конференция ръководителят на Висшата самостоятелна изборна комисия на републиката Набил Бафун. На предходните президентски избори, извършени през ноември 2014 година, повече от 64% от гласоподавателите са упражнили правото си на глас.

Според тунисткия закон за избори и референдуми резултатите от гласуването би трябвало да бъдат оповестени от Централната изборна комисия не по-късно от три дни след закриването на последната изборна секция. Ако никой от претендентите не получи повече от 50% от гласовете, ще бъде плануван втори тур, който би трябвало да се организира не по-късно от 13 октомври. В сходство с конституцията на Тунис президентът се избира за период от пет години посредством всеобщо директно скрито гласоподаване .
 На 92 година умря президентът на Тунис
На 92 година умря президентът на Тунис

Бежи Каид Есебси заемаше поста на президент от 2014 година

Първият тур беше в началото плануван за 17 ноември, само че във връзка със гибелта на президента Бежа Кайда ал Себси Централната изборна комисия реши да провежда предварително гласоподаване на 15 септември. Предвижда се предварителните резултати от гласуването да бъдат оповестени на 17 септември.
Източник: news.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР