Нито един народен представител не бива да се поддава на

...
Нито един народен представител не бива да се поддава на
Коментари Харесай

Цитат на деня: Нито един депутат не бива да се съгласява да му бъде снет имунитетът

" Нито един депутат не трябва да се поддава на шантаж. Нито един народен представител не трябва да се съгласява да му бъде снет имунитетът просто тъй като е постъпило искане от основния прокурор. Исканията на основния прокурор, импортирани в тази политическа конюнктура, се нуждаят от авторитетно валидизиране - те следва да бъдат прегледани от Народното събрание, което да позволи или да откаже възбуждането на наказателно гонене против народния представител, както планува член 70, алинея 1 от конституцията. В противоположен случай е допустимо обособени депутати да бъдат подложени на случайна принуда, което накърнява освен персоналната им цялост, само че и престижа на Народното събрание. "

 Бойко Борисов отхвърля да си даде имунитета Бойко Борисов отхвърля да си даде имунитета

Това сподели в изявление за юрист Даниела Доковска. Тя е учител по углавен развой в СУ и някогашен ръководител на Висшия адвокатски съвет. Съучредител е на сдружението " Български юристи за правата на индивида ". Носител е на огромната премия за 2010 година на Българския хелзинкски комитет (БХК) за принос към правата на индивида и на медал " Св. св. Кирил и Методий " - огърлие, за изключително значими заслуги за развиването на правната просвета и юридическото обучение. Автор е на редица научни изявления в региона на наказателния развой, наказателното право и криминологията.

Адвокат Доковска споделя още:

" В днешно време прокуратурата продължава да образува и да внася в съда поръчкови каузи. Участвала съм в доста политически стимулирани процеси, които приключват с оправдателни присъди заради това, че съдът към момента е самостоятелен. Други поръчкови каузи стоят " на трупчета " - с цел да се задействат при потребност. Прокуратурата нахлу в президентството, " амнистира " униформените биячи на протестиращите, оповести незаконно голям брой записи. Появиха се " Осемте джуджета " с данни за крупни закононарушения, осъществени от прокурори и други адвокати, които не се проверяват.

А протичащото се в последно време в прокуратурата е долнопробно, извънредно обидно за всички честни съдии, прокурори, юристи и адвокати изобщо. Ние сме сътрудници, мнозина сме състуденти от университета, поздравяваме се уважително в правосъдната зала, приказваме си в промеждутъците сред правосъдните съвещания. Сега, след този прокурорско-следователски водевил, всички сме унижени, тъй като беше очернен професионалният ни престиж. Изглеждаме като участници в някакви мизерни наказателнопроцесуални спектакли, инсталирани от прокуратурата с присъединяване на политическата власт. Това е омерзително.
Днешната обстановка е артикул на дългогодишна отрицателна селекция в органите на правосъдната власт, и най-много в прокуратурата, която всъщност е силовото крило на правосъдната система.

Изказването на основния прокурор, че би трябвало да се измете от Народното събрание " политическият отпадък ", лишава от легитимност всяко негово искане за снемане на имунитета на който и да било народен представител. Главният прокурор не дава отговор на главното условие за един представител на правосъдната власт - да бъде неутрален, самостоятелен и зависещ единствено на закона. Омертата към този момент се разпада. Пък и публичното самообладание има лимити. От политиците зависи дали мафиотските структури ще бъдат премахнати, или ще се прегрупират - те в никакъв случай не се саморазпускат. Държавата е мафиотизирана в юридическия смисъл на това разбиране .

Когато назначаваш хора, които да работят за теб вместо за правораздаването, ти даваш в ръцете им освен бухалка, само че и оръдие за шантаж. "

Всичко, което би трябвало да знаете за:
Източник: dnevnik.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР