Нито един дипломат не трябва да си позволява да дава

...
Нито един дипломат не трябва да си позволява да дава
Коментари Харесай

Петков: Митрофанова се опитва да играе със страховете на хората

Нито един посланик не би трябвало да си разрешава да дава ултиматуми на българската страна. Това сподели министър председателят в оставка Кирил Петков във връзка настояването на съветския дипломат в София Елеонора Митрофанова държавното управление да отдръпна решението си за изпъждане на 70 съветски дипломати.

" Митрофанова би трябвало да спре да се изявява по медиите и това, което аз споделих ясно е, че дипломатическите връзки би трябвало да продължат. Ние имаме история. Нашите нации са другарски нации, само че това което не би трябвало да си мисли никоя страна е, че нечий си посланик може да слага условия на една самостоятелна свободна България от през днешния ден за на следващия ден. Няма по какъв начин да се случи ", разяснява Петков.

Той още веднъж уточни, че броят от 70 чиновници от съветските дипломатически представителства, които би трябвало да изоставен страната, е сериозен, само че изясни, че оставащата численост от 43 дипломати също е висока. Премиерът още един път изиска Митрофанова да отдръпна нотата си.

" Трябва да се каже ясно, че няма заплаха за каквото и да било. Митрофанова се пробва да играе със страховете на хората и от съветското външно министерство ще ѝ кажат да смекчи този звук, тъй като той не е работлив. Имаме доста неща и разговори, които занапред по всичките въпроси да се проведат ", добави още той.

Межудвременно от Посолството на Руската федерация оповестиха, че дипломат Елеонора Митрофанова ще изиска от държавното управление в Кремъл да закрие задачата в София, " което неизбежно ще докара до закриване на българската дипломатическа задача в Москва ".

Петков разяснява и решението Асен Василев да е претендентът за министър председател в евентуалния нов кабинет.

" Изцяло самичък взех решението за Асен Василев, тъй като би трябвало да покажа на българския народ, че няма пост, нито позиция, която да е по-важна от това да спасим България от рецесия ", сподели министър председателят.

Той още веднъж дефинира Василев като човек " с безупречна известност и невероятна чесност ". На въпрос дали ще бъде министър в новия кабинет, Петков сподели, че съставът му ще се реди идната седмица. Той уточни, че предстоят полемики с всички самостоятелни депутати и съдружни сътрудници, които решат да поддържат ново държавно управление.

Премиерът в оставка инспектира междусистемната газова връзка Гърция - България и съобщи, че там към този момент има 42 бара напълнени тръби с газ. Той уточни, че това е методът за същинската диверсификация на енергийните доставки за страната.
Източник: boulevardbulgaria.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР