Ниското заплащане и ниската оценка за тежкия положен труд стават

...
Ниското заплащане и ниската оценка за тежкия положен труд стават
Коментари Харесай

Медицинска сестра: Работим на 2-3 места, за да можем да крепим здравната система и бюджета си

Ниското възнаграждение и ниската оценка за тежкия положен труд стават причина цели випуски медицински сестри да напущат България. В резултат у нас специалността се практикува от все по-малко хора, които са и във все по-напреднала възраст. Затова медицинските сестри у нас излизат на митинг на професионалния си празник.

„ Ние излизаме на митинг, тъй като желаеме да кажем на всички, че повече по този начин не можем да работим. Искаме политическо единодушие за това да се остойностят нашите действия, нашият труд да бъде почтено оценен, тъй като е високо дипломиран, сложен, рисков, в случай че нас ни няма, няма да има и здравеопазване”, сподели Петя Недкова от Българската асоциация на експертите по здравни грижи пред БТВ.

Тя призна, че сега младите й сътрудници стартират със заплата, която е близка до минималната и е към 10 пъти по-ниска от тази в Германия. По думите й би трябвало медсестрите да са най-многобройното здравно съсловие, а броят им се доближава до този на лекарите.

„ Това съответствие не е потребно за никого – нито ние можем да правим качествено работата си, тъй като работим на 2-3 места, с цел да можем да крепим здравната система и бюджета си, нито е добре за пациентите, които получават безвредни грижи, само че те се движат на ръба”, акцентира Недкова.

По думите й междинната възраст на сестрите е 53 година, на акушерките – 51 година, на фелдшерите – 56 година, а рехабилитаторите и рентгеновите лаборанти са на приблизително 51 година „ Нашето обучение е изравнено по европейска инструкция с останалите страни. Напускат страната не всички млади, само че концепцията им е да стартират такова образование, с цел да упражняват специалността отвън нашата страна. В цяла Европа и въобще по света потребността от здравни грижи непрестанно се засилва”, означи Недкова.
Източник: novini.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР