Ниското ниво на язовир "Огоста", причинено от липсата на валежи

...
Ниското ниво на язовир "Огоста", причинено от липсата на валежи
Коментари Харесай

Легенди обвиха странните мистерии, които изплуваха от дъното на язовир "Огоста" СНИМКИ

Ниското равнище на язовир "Огоста ", породено от неналичието на превалявания в района, многото риба във водохранилището и сполучливата битка с бракониерите на риба в язовира го трансфораха в туристическа атракция и той всекидневно се посещава от доста хора от цялата страна. Това съобщи регионалният шеф на Монтана Росен Белчев.

Мистерия в язовир Огоста, извадиха незнайна голяма машина СНИМКИ

В момента в язовира има 152 милиона кубически метра вода, а оптималният му размер е 505 млн. куб. м. Водата се е отдръпнала и на доста места са се посочили острови и полуострови, образували са се дребни езерца, в които риболовци хвърлят въдици по през целия ден.

Това е краят! Страшни сателитни СНИМКИ на язовир "Огоста "

В края на язовира от водата е изплувала черквата на село Живовци, което дружно със прилежащото село Калиманци е останало под вода при градежа на язовира през 1985 година.

Язовир "Огоста " понижа фрапантно! Изплува потопеното преди години село

Снимка: opoznai.bg
Зловещо! Десетки трупове до стената на язовир "Огоста " СНИМКИ

Седмици преди този момент на пoвърхнocттa му се появи странна желзна машина. За нея към този момент се носят митове.

Eдни oприличaвaт мaшинaтa нa тaнк и cмятaт, чe e зaбрaвeн пo врeмe нa вoeннo учeниe, други пък вярвaт, чe e трaктoр, или бaгeр, зaбрaвeн при cтрoeжa нa язoвирa. Нa трeти гoлямoтo жeлязo нaпoмня нa бeтoнoбъркaчкa.

Снимка: Vesa Ivanova
От водата стърчат стълбове от тогавашната електропреносна мрежа на двете села, туристи намират даже изоставени при сторителството багери и други находки. Заради това по крайбрежията на язовир "Огоста ", който е вторият по величина у нас след язовир "Искър ", всекидневно се разходжат доста хора, а през почивните дни напорът е още по-голям - едни да хвърлят въдици в язовира, а други да прегледат, разяснява Белчев.

Областният шеф напомни, че язовир "Огоста " е изгреден преди повече от 30 години за напояване на аграрни земи, лов на риба и произвеждане на електрическа енергия. През последните години доста дребна част от него се употребява за напояване, поради маловодието електроцентралите по стената му постоянно стопират, както е и сега, само че риболовът се радва на огромна известност и притегля фенове от цялата страна.

Язовир "Огоста " е неразрешен за индустриален лов на риба с мрежи, само че любителският лов на риба с въдици се практикува всекидневно. Заради сполучливите акции на локалния клон на Изпълнителната организация по риболовство и аквукултури, полицията и локалното съдружие на рибарите, през последните години бракониерските нападения в язовира са пресечени и количеството на рибата в него е доста огромно, съобщи Росен Белчев.

ОЧАКВАЙТЕ ПОДРОБНОСТИ В БЛИЦ!
Източник: blitz.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА



Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР