Ниското ниво на река Дунав затруднява корабоплаването. Осем прага са

...
Ниското ниво на река Дунав затруднява корабоплаването. Осем прага са
Коментари Харесай

Ниското ниво на река Дунав затруднява корабоплаването

Ниското равнище на река Дунав затруднява корабоплаването. Осем прага са се образували в българския сектор, заяви шефът на дирекция "Речен надзор-Русе " към организация "Морска администрация " Иван Жеков.
Най-критична е обстановката в региона на Попина. Там се намира и профилираният транспортен съд на организация "Проучване и поддържане на река Дунав ", който търси по-добри дълбочини и вероятно смяна на фарватера /плавателния път/.

По думите на Жеков не са необичайност краткотрайните засядания на кораби. Те обаче съумяват бързо да се освободят от пясъците.

Два кораба стоят заседнали от повече от 10 дни в българския сектор. Единият от тях е украинска самоходка, а повода е опит за прекосяване на предел с несъобразено прегазване. Другият се намира над Сомовит. Двата плавателни съда са отвън фарватера и не пречат на корабоплаването.

Жеков изясни, че край остров Вардим има скупчване на кораби. Там се намират 11 конвоя и седем-осем самоходни плавателни съда. Съставите провлачват секциите. В сектора дълбочината е добра, само че ширината на плавателния път е по-малка.
Жеков изясни, че ситуацията по реката към момента не е толкоз комплицирана, като кораби с прегазване сред 1,80 и 2,00 метра могат да плават в българския сектор.

Нивото е ниско и в задграничните сектори на Дунав, като не се чака повишаване в околните дни. Жеков уточни, че в унгарската част е наложено ограничаване, като танкерите могат да пътуват единствено през светлата част на денонощието. Причината е сектори с каменисто дъно.

Директорът на "Речен надзор-Русе " прикани капитаните да се преценяват с навигационната конюнктура по реката, да не надценяват опциите на корабите и на персоналния състав.

Жеков разяснява, че затрудненото мореплаване води и до загуби за корабособствениците. Не може да се употребява цялостният потенциал на плавателния съд, по-голям е разходът на гориво поради провлачването, усилва се и времето за превозване на стоките.

Нивото на река Дунав при Русе през днешния ден е 49 см по отношение на условната кота "нула ". Прогнозата за идващите два дни е то да спадне с още два сантиметра.
Източник: novini.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР