Ниското ниво на медийна грамотност и повишената критичност към официалните

...
Ниското ниво на медийна грамотност и повишената критичност към официалните
Коментари Харесай

Асоциацията на европейските журналисти: Българските деца не бива да стават жертва на дезинформация

Ниското равнище на медийна просветеност и нарасналата сдържаност към формалните източници на информация, кара разнообразни хора да се доверяват безрезервно на всеки източник, друг от формалния – това основава среда за подем на голям брой тайни теории.

Понякога тези тайни теории генерират същинска нервност, какъвто беше казусът с Истанбулската спогодба за отбрана на дамите от принуждение, както и актуалният проблем със Стратегията за детето.

Това се споделя в публикувана до медиите позиция на Асоциацията на европейските публицисти (АЕЖ) – България.

Българските жители имат проблем с достъпа до достоверна информация. Нито държавните институции, нито обичайните медии се употребяват с неоспорим престиж и това тласка доста хора към различни източници на информация. Тези различни източници обаче постоянно са недостоверни и вместо информация, оферират дезинформация, се споделя в позицията.

Подобна социална неуравновесеност по никакъв начин не е безвредна и в редица случаи може да заплаши даже човешки животи. Кампаниите против имунизациите да вземем за пример са причина за пораждане на епидемии, напомнят от асоциацията.

В същото време страхът от случайна интервенция в нещо толкоз персонално като фамилията и развъждането на деца е изцяло понятен. Нормално е по тази тематика да се появят доста и постоянно ирационални опасения. Отговорност на страната е да изяснява по-добре ограниченията, които подхваща, за поддръжка на децата и фамилиите в риск, показва АЕЖ. Въпреки прочувствения заряд на тематиката, институциите не трябва да подхващат дейности, стимулирани от ирационални настройки. Задача на администрацията е да върне дебата в полето на причините и научно основаните обстоятелства, предлага асоциацията.

Институциите имат голям проблем с доверието. За да го решат е належащо да работят за оптималната бистрота в работата си. Такава бистрота няма по какъв начин да бъде реализирана без качествени медии, които от една страна държат властта виновна, а от друга дават достоверна информация на обществото, показва АЕЖ.

Бисер Петков още веднъж: В тактиката не се планува лишаване на права на родителите

" Във връзка с терзанията на родители, че задачата е да им се лишават права, изрично декларирам, че лишаване на права на родителите не се планува нито в оттегления план на тактика за детето, нито в законодателството ", сподели министърът на труда и обществената политика Бисер Петков, представен от Българска телеграфна агенция, по време на парламентарния надзор.

По думите му освен, че нямало тактика за детето с времеви небосвод 2019 - 2030 година, против която се стачкува, само че все още нямало и настоящ план на подобен документ, който да бъде обект на публично разискване. В Министерството на труда и обществената политика (МТСП) не се работело и по създаването на Закон за детето, нито по различен закон в региона на правата на децата.

" Позициите, дейностите и ограниченията на МТСП постоянно са били в сходство с конституционния принцип, че развъждането и възпитанието на децата до пълнолетието им е право и обвързване на техните родители и се подкрепя от страната ", съобщи Петков.

Министърът означи, че по никакъв метод на равнище законодателство и стратегически документи не се позволява или планува разширение на пълномощията на държавните чиновници по отношение на фамилиите, лишаване на деца или лишаване на права. " Напълно неоснователни са и терзанията, че държавните органи ще лишават деца при подправени сигнали ", сподели Петков.

По думите му сходни изказвания демонстрират недобро познаване на настоящото от доста години законодателство в България в региона на закрилата на децата. " Пример за това е непознаването на настоящата от 2003 година норма в Закона за протекция на детето за задължението за подпомагане, според която " лице, на което стане известно, че дете се нуждае от протекция е длъжно неотложно да уведоми дирекция " Социално подкрепяне ", ДАЗД и Министерство на вътрешните работи ", сподели Петков. Той добави, че същото обвързване има и всеки, на който това е станало известно по отношение на упражняваната от него специалност или активност, даже и в случай че то е обвързано с професионална загадка. " Това е норма, настояща от 16 години и не е въведена с последните промени в Закона за протекция на детето ", напомни Бисер Петков.

" Във връзка с дейностите на обществените служащи при подаден сигнал за дете в риск, би трябвало да се има поради, че тяхното обвързване да ревизират всеки сигнал също не е ново ", сподели още Бисер Петков.
Източник: dnevnik.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР