Ниските заплати в администрацията и глупави специалисти се оказаха причина

...
Ниските заплати в администрацията и глупави специалисти се оказаха причина
Коментари Харесай

Борисов обвини глупавите специалисти за пробива в НАП

Ниските заплати в администрацията и " глупави експерти " се оказаха причина за теча на данни от Национална агенция за приходите, най-малко съгласно Бойко Борисов. На конференция за киберсигурност той за следващ път прокара теориите си за хакерските офанзиви против държавните институции. " При държавен конкурс за работа в този бранш идват по 100 индивида, а най-после най-глупавият остава единствено един, в случай че остане и един. Всички, като чуят за заплащането, се обръщат и споделят " Благодаря ". Държавата не е конкурентна при привличане на софтуерни експерти, тъй като заплатите са 1500 лева, а в частния бранш в тази област стартират от 10 000 нагоре ", оправда се министър председателят.

" Страната има оферти от по-напреднали страни да ни пазят, само че това ще коства няколкостотин милиона $. С финансовия министър мислим дали в електронното ръководство могат да се получават по-високи заплати. За да можем на 5-10-15 индивида, които да обслужват всички министерства, да плащаме по-големи заплати ", изясни Борисов.

Обществото със своята приемливост към хакерите също е отговорно, счита министър председателят. " Така, както ненавиждаме крадците и убийците, по този начин да ненавиждаме и хакерите. Ако няма злост към тези хора - какъв брой е съвременно и какъв брой е готино да си хакер, и ние се отнасяме с приемливост към тях, нищо положително не ни чака ", заплаши той. После прикани обществото да впрегне IT експертите да работят в интерес на страната и бизнеса.

Борисов уточни, че има страни, които са забранили фейсбук и туитър. " Няма огромна разследваща работа, която да не е хакната. Там милиарди долари са изсипани в отбрана на системата ", продължи той с опитите да оправдае пробивите у нас.

Хакерството стартира да се трансформира в мода измежду младежите, включи се и вътрешният министър Младен Маринов. По думите му Министерство на вътрешните работи работело с морални хакери.

Малко по-късно представители на властта, Министерство на вътрешните работи и прокуратурата се реалокираха на втора конференция за киберсигурността, проведена от КРИБ. На нея основният прокурор Сотир Цацаров още веднъж поддържа Иван Гешев за собствен заместител. Цацаров се разгласи за следващо незабавно преразглеждане на Наказателния кодекс във връзка с компютърните закононарушения.
Източник: duma.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР