Ниските цени и калпави дискове са виновни. Така премиерът Бойко

...
Ниските цени и калпави дискове са виновни. Така премиерът Бойко
Коментари Харесай

Бойко Борисов за Търговския регистър: Ниски цени, калпави дискове

Ниските цени и калпави дискове са отговорни. Така министър председателят Бойко Борисов разказа казуса с неналичието на Търговски указател към този момент близо седмица.
Премиерът Борисов и вицепремиерът Томислав Дончев разясниха за първи път срутва в Търговския указател преди съвещанието на кабинета през днешния ден. Дончев разгласи, че страната възнамерява да построи единно вместилище, в което всички регистри да вършат копия на информацията си.
Според премиера Борисов " по този начин на процедура ще се направи един склад , в който да отива информацията от всеки указател ".
" Много значимо е, като вършим това да има и контрол, тъй като в строителството имаме контрол, който управлява строителството, само че в построяването на тези електронни системи няма контрол, тъй че това би трябвало да го отрегулираме. Защото компаниите, които вземат участие с най-ниските цени, в следствие поставят и калпавите дискове. Така че да се направи контрол, който да може да следи този развой ", сподели Борисов.
" Съжалявам да го кажа, само че суровата истина е, че в случай че желаеме да няма повече сходни рецесии, ще би трябвало да отделяме повече пари, в това число и за киберсигурност ", добави вицепремиерът Дончев.
" Работата на всички екипи продължава на практика непрекъснато – има хора, които не са спали от няколко дни. В последна сметка става дума за 25 терабайта информация – големи масиви от данни ", сподели Дончев.
Той изясни, че от 5,30 часа тази заран работят справките за настоящото положение на компаниите и юридическите лица с нестопанска цел от Търговския указател.
" Кризата е огромна, само че това е единствено един от регистрите, които има в страната. От понеделник Държавна организация „ Електронно ръководство “ прави одит на софтуерното и хардуерно обезпечаване на безусловно всички осведомителни системи. До края на седмицата ще имаме отчет. Най-важното обаче – по нормативно условие всеки сходен указател, всяка база от данни би трябвало да е двойно и тройно обезпечена. Информацията би трябвало да се записва на два сървъра и в допълнение да се архивира. Очевидно обаче има обстановки, където това не е задоволително, и това, което се случи преди няколко дни, е живо доказателство. За това до 10 дни ще предложим решение на Министерски съвет да създадем единно държавно вместилище , където всеки държавен указател още един път ще би трябвало да си прави копие от информацията “, сподели Дончев.
И добави, че сривът показвал „ какъв брой нежна и уязвима е цялата система, когато мигрираме към решения от вида електронно ръководство “.
Само за последните две години обаче Агенцията по вписванията е похарчила близо 10 млн. лева за ъпгрейдване на системите и регистрите си. Как са употребявани средствата и дали в този момент ще се направи одит на тези разноски Борисов и Дончев не разясняват. Сред спечелилите в състезанията на АВ през годините са компания за козметични процедури и туристическа организация.
Източник: actualno.com

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР