Ниските резултати на поправителните матури попариха желанията за евентуално участие

...
Ниските резултати на поправителните матури попариха желанията за евентуално участие
Коментари Харесай

Масово късане и на поправителните матури по български

Ниските резултати на поправителните матури попариха желанията за вероятно присъединяване в спомагателния банкет на вузовете, които от своя страна не могат да чакат повече и към този момент откриха университетските години.

Зрелостниците всеобщо са скъсани и на поправката на матурата по български език и литература, откакто това лято резултатите от постоянната сесия удариха дъното. Средният триумф на явилите се 226 души е едвам 3,01, сочат данните на Регионалното ръководство по обучение. Поправителната сесия по избираем предмет завърши със междинен триумф 3,16.

На изпитите късно се явиха 266 души, които са били скъсани при първия опит или са пропуснали държавните зрелостни изпити през май поради двойки за годината. Втора матура още един път държаха 287 души в Пловдивска област.

Най-катастрофално е ситуацията по история. Избралите този предмет са изкарали приблизително 14,64 точки, което прави общ триумф едвам 2,64. Това е с над една единица по-нисък резултат по отношение на предходната година, когато поправителната сесия по този предмет записва познания за 3,89.

Приблизително същата е картината и по география и стопанска система - една от дисциплините, които се показват най-масово. По нея междинният триумф от поправката е 2,81 и е непосредствен до миналогодишния.

Отново най-добре на поправителната сесия са се показали тези, които са избрали непознат език. По британски обаче още веднъж има съществено оттегляне ​- от междинен триумф 4,13 предходната година на 3,69 в този момент. По тази дисциплинираност резултатите бяха по-ниски и на постоянните сесии през 2018-а и 2019-а, което бе последвано от ропот на младежите, инспекции на изпитния формат от страна на МОН и заключението, че той е бил недооценен от възпитаниците на елитните гимназии. Успехът на поправката по съветски обаче е висок - 4,87.

По другите два предмета, които се избират всеобщо от зрелостниците - биология и философия, няма особени изненади и междинният триумф там е надлежно 3,13 и 3,27. Знанията по математика са за 3,67.

Ниските резултати от акцията попариха желанията за вероятно присъединяване в спомагателния банкет на вузовете, които от своя страна не могат да чакат повече и към този момент откриха академичната година. Стартът следва единствено за Пловдивския университет ​- на 27 септември в Спортната зала на вуза.
Източник: marica.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР