Ниските пенсии, включването на военноинвалидите с определена чужда помощ като

...
Ниските пенсии, включването на военноинвалидите с определена чужда помощ като
Коментари Харесай

Военноинвалиди настояват да се промени основата, на която се формира пенсиите им

Ниските пенсии, включването на военноинвалидите с избрана непозната помощ като категория в Закона за хората с увреждания, правата на военноинвалидите с психологични болести, са измежду главните проблеми, посочени от Съюза на военноинвалидите и военнопострадалите (СВВП) на конференция в Националния пресклуб на Българска телеграфна агенция.
На 29 март СВВП ще означи 107 години от учредяването си. Създадена през 1913 година от потърпевши от Балканската и Междусъюзническата война, СВВП е патриотична, социална и обществена организация, в която членуват военноинвалиди и потърпевши от войните и в спокойно време.
Според статистическия бюлетин на Национален осигурителен институт, към 31 декември 2021 година военноинвалиди и военнопострадали у нас са 3915 души: от тях 2058 са военноинвалидите, а 1857 са военнопострадалите, сподели Петър Велчев - ръководител на СВВП. От военноинвалидите със изгубена продуктивност от 50 до 70 % са 1106 души, от 71 до 90 % - 685, над 90 % - 265 души, като от тях 154 са военноинвалиди с избрана непозната помощ.
Към 31 декември 2021 година разноските за типовете военноинвалидни пенсии са 10 млн. и 200 хиляди лв., означи Велчев. Военноинвалидите със изгубена продуктивност от 50 до 70 % получават пенсия от 171.02 лева, от 71 до 90 % - 208.19 лева, а над 90 % - 223.07 лева, при линия на бедността у нас 396 лева
От СВВП не престават да упорстват в Кодекса за обществено обезпечаване, да бъде изменена основата, върху която се образуват военноинвалидните пенсии. Пенсиите се пресмятат на основата на обществената пенсия за напреднала възраст, а от СВВП оферират основата да бъде линията на беднотия, което ще разреши нарастване, въпреки и нищожно.
Всички държавни управления от 1990 година до момента прокламират, че военноинвалидите имат обособен закон, права и така нататък, само че всичко остава на думи, уточни Велчев и добави, че обвързване на страната е да се погрижи за българските жители, потърпевши в осъществяване на воинските си и конституционни отговорности.
От СВВП са изработили законопроект за промени в Закона за военноинвалидите и военнопострадалите, имат претекстове и оценка на въздействието му, означи още Велчев.
Сред предложенията за промени в закона е записано определяне на неработоспособност от 50 и над 50 % понижена продуктивност да стане пожизнено за всички военноинвалиди. Явяването на ТЕЛК е повинност за всички, уточни Петър Велчев.
Предлага се също страната да поема грижите за военноинвалидите с психологични болести, като им се обезпечава с преимущество настаняване в профилирани заведения, или - асистенти и профилирана грижа за сметка на държавния бюджет.
За дребната група от 154 военноинвалиди с избрана непозната помощ, от СВВП не престават да се стремят посредством законодателни начинания и правосъдни каузи в последните години да се обезпечи право на месечна финансова поддръжка, тъй като са пропуснати като категория в Закона за хората с увреждания, беше посочено на конференцията.
От организацията още веднъж настояха и за равнене на правата на военноинвалидите и военнопострадалите с тези на ветераните от войните.
От СВВП се надяват, че промени в Закона за военноинвалидите и военнопострадалите могат да станат факт, стига да има предпочитание и воля от депутатите. След като в съдружното съглашение е записано изменение на закона, надяваме се това да стане, уточни Петър Велчев.
От СВВП упорстват и за активиране на Консултативния съвет по въпросите на военноинвалидите, военнопострадалите и ветераните от войните.
Утре в 10 ч. в Централния боен клуб в София ще бъде маркирана 107-годишнината от основаването на СВВП. По-късно денем ще се организира Управителен съвет на организацията, като едно от решенията ще бъде за привикване на Общото отчетно заседание на СВВП за тази година, евентуално през юни, заяви още Петър Велчев.
Източник: bulnews.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР