Ниските нива на водата по река Рейн причиниха недостиг на

...
Ниските нива на водата по река Рейн причиниха недостиг на
Коментари Харесай

Как пресъхващите реки в Европа докарват танкери с гориво от Азия?

Ниските равнища на водата по река Рейн предизвикаха дефицит на гориво в някои елементи на индустриалните сърцевини на Европа, които чакат доставки от над 10 000 км, написа Reuters.

След дългото изгарящо лято равнището на водата по река Рейн - основен кулоар за първични материали, свързващ индустриалните центрове в Швейцария, Германия, Франция и Холандия с огромните морски пристанища - падна до рекордно ниски равнища, ограничавайки превоза на въглища, стомана, зърно и горива.

Това докара до дефицит на гориво за отопление, което при наближаващата зима в Европа увеличи пазара и провокира търсенето на доставки чак от Югоизточна Азия, където има премного гориво, а цените на газьола са ниски.

Северноевропейските цени на газьола удариха рекордна награда от 35 $ за звук над тези в Сингапур за гориво с доставка през ноември, а наградите за декември към момента са по-скъпи с над 20 $ за звук. Това значи, че газьолът може да бъде изтеглен в Европа от Югоизточна Азия посредством арбитражни покупко-продажби до края на годината.

 Китай изпраща големи танкери с гориво към Европа
Китай изпраща големи танкери с гориво към Европа

Така втората международна стопанска система оползотворява огромните остатъци от дизел

" Широкият арбитраж значи, че е допустимо газьолът да се реалокира на Запад (Европа) на облага ", сподели Сукрит Виджаякар, шеф на индийската енергийна консултантска компания Trifecta. Според него обстановката произтича от ниските равнища на водите на Рейн и азиатските рафинерии, които се завръщат към положителните времена.

Арбитражът от Азия за Европа нормално е използван, когато разликата в цените е минимум 15-18 $ на звук. Много азиатски рафинерии преди малко излязоха от планов ремонт или интервал на възобновяване, увеличавайки съществуването на горива като газьол в района.

Запасите от газьол, които се намират в центъра за пречистване и предпазване Амстердам-Ротердам-Антверпен, падат за четвърта поредна седмица до 2.4 млн. тона, което е най-ниското равнище от средата на юли тази година, съгласно данни на холандската консултантска компания PJK International.

При презареждането на запасите на центъра с газьол, в това число от Азия, търговците обявиха, че се надяват да могат да доставят горивото нагоре по реката, незабавно щом равнището на водата се възвърне.

 Европейски Съюз подписва комерсиална договорка със Сингапур, задълбочава връзките с Азия
Европейски Съюз подписва комерсиална договорка със Сингапур, задълбочава връзките с Азия

След несъгласия със Съединени американски щати, Европа се обръща към азиатските страни

Изкривяване на пазара

Някои метеоролози чакат ниските равнища на водата да се запазят до януари, което може да докара до продължение на блокажа и продължаващите пазарни изкривявания.

В резултат на това европейските търговци могат да стартират да изнасят газьол отвън района, с цел да компенсират арбитражните размери, идващи от Азия.

" Едно е да изпратим дестилатите от Сингапур в Европа. Но те няма да доближат до крайния консуматор, до момента в който корабният трафик е стеснен заради ниските равнища на водата на река Рейн и други реки ", споделя Карстен Фритш, стоков анализатор в немската Commerzbank.

" Заради това цените на газьола и горивото за отопление на дребно в Германия са доста високи... Не се обрисуват забележими усъвършенствания в близко бъдеще, съгласно немските прогнози за времето ", сподели Фритш.

Европа нормално стартира да съхранява газьол, който се употребява за отопление в района, преди студените зимни месеци. Азиатските рафинерии обаче би трябвало да работят бързо, с цел да обслужат европейското търсене, защото американските и съветските снабдители също виждат тази опция.

" Сравнявайки азиатските рафинерии с американските им сътрудници, последните имат по-голям късмет да отидат в Европа, защото товарните курсове са по-евтини и времето за пътешестване е доста по-кратко ", сподели пред Reuters търговец от Сингапур, поискал анонимност.

Въпреки американското преимущество пред Азия за доставки в Европа, сега един азиатски танкер - " Дива " пътува към Стария континент, превозвайки газьол от Югоизточна Азия.

В момента 37 000-тонният товарен транспортен съд е в Средиземно море и се чака да дойде в Антверпен на 16 ноември.

" Ако този арбитражен прозорец остане отворен, чакам още такива транспортни курсове да бъдат изпълнени идната седмица ", споделя наемател на танкер, основан в Сингапур.
Източник: money.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР