Ниските лихвени проценти насърчават компаниите да поемат ниво на дълг,

...
Ниските лихвени проценти насърчават компаниите да поемат ниво на дълг,
Коментари Харесай

Корпоративният дълг - 19-трилионна бомба със закъснител за световната икономика

Ниските лихвени проценти предизвикват фирмите да поемат равнище на дълг, което рискува да се трансформира в бомба със закъснител в размер на 19 трлн. $ при положение на нова световна криза. Това предизвестиха от Международния валутен фонд (МВФ), представени от " Гардиън ".

В своя обновен доклад за положението на международните финансови пазари от МВФ акцентират, че съвсем 40 % от корпоративния дълг в осем водещи страни - Съединени американски щати, Япония, Германия, Англия, Франция, Италия и Испания - ще бъде невероятно да се обслужва , в случай че има стопански спад на половина толкоз сериозен, колкото този от преди десетилетие.

МВФ означи, че тласъкът, възложен от централните банки както в развитите, по този начин и в разрастващите се страни, има страничния резултат на насърчаването на компаниите да вземат повече заеми , макар че мнозина биха имали проблеми с изплащането им.

От международната финансова институция, чието седалище е във Вашингтон, считат, че натрупването на задължения прави световната финансова система мощно уязвима и споделят на страните членки да не повтарят грешката от началото на 2000-те години, когато предупредителните признаци за възможен срив на пазара бяха подценени.

МВФ съобщи, че цените на акциите в Съединени американски щати и Япония са надценени , до момента в който кредитният спред на пазарите на облигации - компенсацията, желана от вложителите против риск - наподобява е прекомерно невисок, като се има поради положението на международната стопанска система.

Регулациите за банките бяха затегнати след финансовата рецесия през 2008 година, само че МВФ показва, че рискът е мигрирал на друго място, в това число към корпоративния бранш. От фонда считат, че страните би трябвало да прегледат още веднъж данъчните облекчения върху заплащанията на лихви по дълг, което съгласно МВФ предизвиква фирмите да събират пари посредством заеми.

Авторите на отчета акцентират, че политиката на евтини пари, призната от централните банки, е помогнала за стимулиране на финансовите пазари в кратковременен проект, само че, като предизвиква вложителите да поемат повече опасности в устрема към по-висока рентабилност, рискува неустойчивост и по-нисък напредък в средносрочен проект .
Източник: news.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР