Ниските изкупни цени и вносът на плодове убиват родните производители,

...
Ниските изкупни цени и вносът на плодове убиват родните производители,
Коментари Харесай

Овощари недоволстват заради ниските изкупни цени и вноса на плодове

Ниските изкупни цени и вносът на плодове убиват родните производители, настояват от Съюза на Дунавските овощари. По думите им, кг ябълки от градините се изкупува за не повече от 50 ст., а на пазара цената доближава до 2 лева 50 ст.

За какво упорстват градинарите - вижте от директното включване на Ралица Маринова и нейния събеседник Николай Колев, който е и ръководител на Съюза на Дунавските овощари.


Веселин Ставрев признава, че няма регулация на пазара за крайната цена на ябълките. Той ги купува от борсата за 80 ст. кг. След това обаче самичък прави планове по отношение на разноските, които е направил и възможната облага, която търси. Така кг ябълки при него стига 2 лева
Веселин Ставрев, търговец: Всеки си има разноски. Всеки си прави някаква калкулация. Е, има и скъпи ябълки. Италианските ябълки са скъпи. – На каква цена са те? – Около 1,80 е борсовата цена.
Подобна е обстановката и при други търговци, които признават, че купуват ябълките с близо един лев по-евтино от производители.
Хари, търговец: Зависи и от сорта. Има някои сортове са по-скъпи, някои са по-евтини. Всичко е съгласно качеството и варира и цената. Ами, да е едра, чиста, да узряла, да няма петна, пострадвания от градушка, да не е смесено качеството – дребна, едра, междинна, да не е всичко на едно място.
Очаква се крайната цена да стартира да пада. А купувачите декларират, че избират да пазарят непосредствено от производителите.
Цветелина Георгиева: Като няма производители на даденото място, си закупувам от прекупвач. Когато имам опция да предпочитам, си закупувам от производители.
Потребителите са на мнение, че когато пазарят от производители, се усещат по-сигурни за качеството на плодовете.
Източник: bnt.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР