Ниски добиви и влошено качество на хлебното зърно. Такъв е

...
Ниски добиви и влошено качество на хлебното зърно. Такъв е
Коментари Харесай

Зърнопроизводители отчитат ниски добиви и влошено качество на пшеницата

Ниски добиви и влошено качество на хлебното зърно. Такъв е резултатът от сухата пролет и дъждовното лято. Според зърнопроизводители от русенска област, това ще докара до повишение цената на пшеницата, а от там и на хляба.

Заради дъждовете в Североизточна България добивите от хлебната пшеница са до 30% по-ниски.
Иван Караиванов - член на УС на Националната асоциация на зърнопроизводителите: " Има региони в които има доста ниски добиви. Там се жънеше по 300 кг. Лошото е, че хлебната пшеница, която я свариха дъждовете, покълна и тя скапе своето качество. "
В момента, звук пшеница се търгува за 300-320 лева Зърнопроизводителите са безапелационни, че цената би трябвало да е по-висока.
Иван Караиванов - член на УС на Националната асоциация на зърнопроизводителите: " Аз мисля, че хлебната пшеница е обикновено да отиде към 400 лева на звук. Дано цените да са по-добри. Те не трябва и не би трябвало да повлияват върху цената на хляба. "
Според хлебопроизводители обаче, повишението цената на хляба е неизбежно.
Филип Хайвазиян - хлебопроизводител: " Увеличението е неизбежно. Като прибавим и растящите цени на тока и газта. Към края на август, началото на септември, може би в границите на едни 5-10% ще има актуализиране на цените. "
Производителите на самун са изправени и пред различен проблем.
Филип Хайвазиян - хлебопроизводител: " Освен повишаването на цената на брашното, по тревожното е друго - че се влошавани неговото качество. "
Хлебопроизводителите не изключват разновидността за импорт на качествена хлебна пшеница.
 Огромни загуби за овощарите поради дъждовете в Русенско Огромни загуби за овощарите поради дъждовете в Русенско
Ниски добиви и неприятно качество на плодовете и зеленчуците. Според производителите в Русенска област това е резултатът от сухата пролет и дъждовното лято...
Източник: bnt.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР